Çocukluğumuzu özlemek, çocukluğa dönmek, çocuk olmak... Ara ara hepimizin istediği, yaşadığı şeyler. Ön sözünde L. Frank Baum, kitabın amacının günümüz çocuklarını hoşnut etmek için yazıldığı; merak ve eğlencenin korunduğu, kederin ve kabusların dışarıda bırakıldığı bir masal olmaya talip olduğunu yazıyor. Ve kitap tam da öyle, hoş bir çocuk kitabı.
L. Frank Baum tarafından 1900 yılında yazılan "Oz Büyücüsü", fantastik edebiyatın klasik eserlerinden biri olarak kabul edilir. Kitap, genç bir kız olan Dorothy Gale’in Kansas’taki sıradan yaşamından bir hortumun onu Oz adlı büyülü bir diyara savurmasıyla başlayan macerasını anlatır. Dorothy’nin tek arzusu Kansas’a geri dönmekken ona bu konuda yardım edebilecek tek kişi Oz Büyücüsü’dür. Bu yolculuk sırasında Zümrüt Şehri’ne doğru ilerlerken üç farklı karakterle tanışır: bir beyin arayan Korkuluk, bir kalp arayan Teneke Adam ve cesaret arayan Aslan. Türkiye İş Bankası'na ait olan bu kitap 135 sayfa. Kitabın arka kapağı:
Kitabın çocuklar için olması oldukça anlaşılır. Çok basit bir anlatımı var ve günümüz fantastik kitaplara göre de oldukça basit kalıyor. Güçlü temalar içeriyor kitap. Kendi içsel gücünü keşfetmek kitabın ana konusu. Karakterlerin zaten aradıkları şeylere sahip olduklarını fark ediyorlar. Dorothy, evine dönme arzusuna rağmen kendi yolunu bulma becerisine sahip olduğunu öğrenir. Aynı şekilde, Korkuluk, Teneke Adam ve Aslan da aslında zeki, sevecen ve cesur olduklarını fark ederler.
İyilik ve kötülük de öne çıkan temalardan. Oz diyarı, iyi ve kötü cadılarla doludur. İyilik ve kötülüğün bu karşıtlığı, çocuklara ahlaki dersler veriyor. Batı'nın Kötü Cadısı, klasik bir kötü karakter olarak öne çıkıyor mesela.
Baum’un dilnini sade ve akıcı olduğunu görüyorum bu kitabıyla. Başka bir kitabını okumadım henüz. Bu da eseri her yaştan okuyucu için uygun bir kitap. Hikayenin masalsı atmosferi, parlak ve canlı betimlemelerle süsleniyor. Oz diyarındaki rengarenk karakterler ve mekanlar okurun hayal gücünü zenginleştiriyor.
"Oz Büyücüsü" yalnızca Amerikan edebiyatında değil, dünya çapında popüler kültürde de kalıcı bir etki bırakmış. Dorothy’nin kırmızı pabuçları, sarı tuğla yol ve Zümrüt Şehri gibi semboller çok sayıda uyarlamada yeniden yorumlanmış. Kitabın mesajları evrensel ve zamansız; cesaret, sevgi ve bilgelik gibi erdemler içsel güçlerden gelir.
Bazı eleştirmenler, hikayenin fazlasıyla basit olduğunu ve karakterlerin gelişiminin yüzeysel kaldığını savunmuşlardır. Ayrıca Baum’un zaman zaman olayları rastgele çözdüğünü öne sürenler de var. Onlara bu konuda katılsam da kitabın kötü olmadığını belirtmek isterim. Okunası bir büyülü dünyası var.
Kitabı önerir miyim? Çocuklar için ya da bir süreliğine çocukluğuna dönmek isteyenler için, evet. Şahsen bazı geceler çocukluğumda izlediğim çizgi filmleri açar izlerim. Küçükken sabahları izlerdik annemle hep. Bu kitabı da bir gecede bitiriverdim. Yanıma bir süt koydum bir bisküvi, bu kitapta beraberinde rüya gibi akıp gitti.
Alıntılar
"Ama ben iyi bir cadıyım ve insanlar beni sever..."
Syf: 7 (Bu benim sanırım :D)
Biz etten kemikten insanlar çok güzel de olsa başka bir ülkede yaşamaktansa kendi topraklarımızda yaşamayı tercih ederiz. İnsanın evi gibisi yoktur.
Syf: 18
"Ne olursa olsun," dedi Korkuluk, "ben kalp değil beyin istemeliyim; çünkü aptal biri kalbi olsa bile onunla ne yapacağını bilmez."
"Ben kalp almalıyım," diye karşılık verdi Teneke Adam, "çünkü beyin insanı mutlu etmez, oysa mutluluk dünyadaki en güzel şeydir."
Syf: 28
süper tabiiii ve filmi de çok güzeeel :) 1939 yapımı :)
YanıtlaSilEvet, bu akşam izleyecektim onu zaten, teşekkürler yine de heheh :)
SilEn sevdiğim kitaplardan birisi. Sen de çok güzel yorumlamışsın. Dediğin gibi basit ama vurucu noktaları olan bir kitap. Aynı zamanda bana da çocukken sabaha karşı izlediğim çizgi filmlerin tadını veriyor. :) Buna benzer bir hissi Alice Harikalar Diyarında için de hissederim.
YanıtlaSilAlice Harikalar Diyarında kitabı çok ayrı benim için. Belki de "Oz Büyücüsü"nü bu yaşımda ilk defa okuduğum için Alice kadar etkileyici olmadı. Yani kitabı sevdim ama Alice'in dünyası en iyilerden, hatta yok, benim için yazılmış en iyi çocuk kitabı. :)
SilDevlet Opera ve Balesi sahnelemişti bunu, hâlâ sahneliyor mu bilmiyorum, eğer olur da bir gün rastgelirsen ve imkân olursa izlemeni öneririm.
YanıtlaSilPekii, bakarım. Teşekkür ederim:)
Sil