Dolores Claiborne - Stephen King | Kitap Önerisi

Kitabı bitirdiğimde içimden geçen duyguların sayısının sınırı yok. Sinir, şefkat, mutluluk, hüzün, acıma... Belki de adı henüz koyulmamış birçok duyguyu yaşamış olabilirim kitabı okuduğum sürece. Tabii bu da sonunda ağlamama neden oldu. Okuduğum ikinci Stephen King kitabı olsa da şaşmamak gerek, ilki Mahşer isimli kitaptı. Bu kitap beni oldukça etkiledi.



Kitap sinirlerimi çok bozmuş olsa da iyi ki okudum dediğim bir kitaptı. Her zaman yaptığım gibi önce genel özelliklerinden bahsedeceğim kitabın. Dolores Claiborne, 1992 tarihinde Stephen King tarafından yazıılıp yayınlanmış bir psikolojik gerilim kitabı. İnkılap Yayınevinin sunduğu kitap 253 sayfa. İngilizceden Baysar Bayar çevirmiş. Arka kapağı:




Kitap Little Tall isimli bir adada yaşayan Dolores Claiborne'u anlatıyor. Üç çocuklu, kocası tarafından sürekli aşağılanmaya ve şiddete maruz kalan, kıt kanaat yaşayan bir cadı (cadıları bu kitapta seveceğinize yemin edebilirim). Zengin bir kadın olan Vera Donovan'ın yardımcısı. Kitapta üç polise karşı verdiği ifadelere yer veriliyor. Birinci ağızdan anlatılan kitapta Dolores'in çileli hayatı; çocuklarına olan anne şefkatinden dolayı onları korumak için nasıl bir cadıya dönüştüğü anlatılıyor.


Kitabın her sayfasından nefret edeceğinize bahse girerim. Çünkü yaşananlar o kadar iyi bir şekilde aktarılıyor ki acı bile çekseniz ne olacak ne olacak diye kafayı yiyorsunuz. Özellikle bir erkek yazar tarafından bir kadının betimlenmesi oldukça zor bir şey olduğunu düşünüyorum, fakat, -isterseniz bana da cadı deyin! - Dolores ile aynı şeyleri yaşasaydım seçimlerimin o yönde olacağından hiç kuşkum yoktu kitap okurken. Yani bir kadının, daha doğrusu bir annenin o acınası hayatı daha iyi bir şekilde anlatılamazdı.


Çoğu Stephen King kitabında olduğu gibi - daha okuduğum ikinci kitabı olmasına rağmen az çok diğer kitapları hakkında bilgim var- bu kitapta doğaüstü elementlere/olaylara yer vermiyor, onun yerine psikolojik travmalardan oluşuyor. Nedendir bilmem, psikolojik hastalıklar hayatım boyunca beni doğaüstü olaylardan daha çok korkutmuştur. Yani, doğaüstü olayların olmayacağını biliyoruz ama olsaydı en azından deli olduğumuzu söylemek zorunda kalmazdık. 


Kitabın filmi de bulunuyor ama kitabı okuduktan sonra filmini izleyebilecek yürek sanırım bende yok. Belki bir gün? Peki kitabı okumalı mısınız? Benim için 10/10'luk bir kitaptı. Psikoloji, gerilim, korku seviyorsanız kesinlikle okumalısınız. Hassas bir insansanız tavsiye etmem ama ben çok hassas olmama rağmen sırf merakımdan kitabı üç gün elimden bırakamadım.


Alıntılar

Bu dünyada ya da öbür dünyada insanların istediklerinde en kötüyü düşünmelerine engel olabilecek hiçbir güç yoktur.

Syf: 17


"İnsanın yatağına sereceği çarşaf, dışarıda kurutulmuş olmalıdır," dedi Vera, "çünkü onlar güzel kokar. Kendilerini savuran rüzgarın birazını yakalayıp tutarlar, o koku da sizi güzel rüyalara götürür."

Syf: 24


İyi olabilmek için bazen acımasız olmamız gerekebilir. Bir doktorun ağlayacağını ve anlamayacağını bildiği halde bir çocuğa iğne yapması gibi. Kendi içime baktım ve eğer gerekirse böyle acımasız olabileceğimi gördüm. Bunu bilmek o zaman beni korkuttu.

Syf: 79


Dönüş yolunda Selena, biri ağzıyla diğeri gözleriyle iki şey söyledi. Sesli söylediği eşyalarını toplayıp kaçmayı düşündüğüydü, bu en azından bir çare gibi görünmüştü. Ama eğer çok incitilmişsen bu, sorunlarını çözmez -nereye gidersen git, kafanı ve kalbini birlikte taşırsın- ve gözlerinde gördüğümse intihardı ve sadece aklından geçmemişti.

Syf: 90


"İşte böyle oluyor. Bir cadı olmayı böyle ödüyorsun. Ayrıca eğer cadılık yapmasaydın ödemen gerekmezdi," demenin yararı yok, çünkü bazen dünya seni cadılaştırıyor. Dışarıda korkunç son ve karanlık varken, içeride sadece sen ilk ışığı yakmak ve onu beslemek zorundaysan, cadı olman gerekir.

Syf: 211


Güneş battıktan sonra düşündüğün her şeyi, sabah çoğunlukla yeniden düşünmek zorunda kalırsın.

Syf: 228


Bir babanın kendi öz kızını yatağa atmak istediği bir dünyada, her şeyin mümkün olabileceğine inanıyorum.

Syf: 239


Çocukları için korkan bir annenin cadılığından daha güçlü bir cadı olamaz.

Syf: 246


***

IG: @kayipfisilti

Tüm kitap incelemelerimi ve önerilerimi görmek için: Kitap İncelemeleri & Önerileri

4 yorum

  1. Bu kitabı bilmiyordum. Psikolojik gerilimi sinir olsam da okuyorum ben de. İnsanda etki bırakıyor. Çok açıklayıcı bir tanıtım olmuş, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Severim böyle psikolojik-gerilim kitapları. Notumu aldım. Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Psikolojik gerilim beni biraz zorluyor ama heyhat elimizi de taşın altına koymayacak değiliz yani... King severim bakacağım. :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.