Agatha Christie'den hala okumadığım kitaplar çıktığına inanamıyorum. Alırken acaba okumuş muydum diye düşündüm ama okumamış olduklarımdan olması beni mutlu etti. Kitaplarımın hepsi aile evimde olduğu için ve ben de aile evimde olmadığımdan kontrol de edemedim. Her neyse, kitabı Play Kitaplar üzerinden 19TL'ye aldım. Kitapçılarda ya da internette 150TL'den başlıyor. E-kitap şeklinde okudum yine yani.
Evet, yine çok gösterişli olmayan köşkümde oturuyorum, daha yüksek mevkilerden olan dostum Vivian ziyaretime geliyor, dedikoduyu sevmesem de asla Vivian'ı susturamayacağımı bildiğim için Bacalar'dan duyduğu tüm dedikoduları benimle paylaşıyor. Onun sayesinde herkes hakkında her şeyi biliyor olabilirim... -Agatha Christie'nin bana hissettirdiği bu duygu her kitabında gösteriyor kendini. Sanki eski zamanlarda bir köşkte oturuyorum ve oldukça çok konuşan bir arkadaşım geliyor ne var ne yoksa anlatıyor gibi. Ve bu hissi seviyorum...-
Agatha Christie'nin 1925 yılında yayımlanan Köşkteki Esrar (The Secret of Chimneys), okuduğum en hareketli ve entrikalarla dolu romanlarından biriydi. Kitap, klasik bir cinayet soruşturmasının yanı sıra uluslararası casusluk, siyaset ve entrika unsurlarını da içeriyor. Christie'nin Hercule Poirot veya Miss Marple gibi tanınmış karakterlerin bulunmadığı tek bir roman okumuştum önceden, o da aşk kitabıydı. Polisiye romanlarından birinde bu isimlerle karşılaşmamak benim için sürpriz oldu. Bu romanda, Christie Müfettiş Battle'ı sahneye çıkarmış.
Roman, dönemin politik atmosferini yansıtan bir kurguya sahip olup, gizem ve macera severler için sürükleyici bir okuma sunuyor. Hikaye, esrarengiz olayların yaşandığı Bacalar Malikanesi'nde geçmektedir. Christie’nin daha hafif ve mizahi bir üslupla kaleme aldığı bu eser, yazarın geleneksel "kapalı oda" gizemlerinden farklı olarak daha geniş çaplı bir entrika barındırıyor.
Hikaye, genç ve maceraperest Anthony Cade’in, arkadaşı Jimmy McGrath’ın ricası üzerine Londra’ya gitmesiyle başlar. Görevi, bir günlüğü sahibine ulaştırmaktır. Ancak bu basit gibi görünen iş, onu bir dizi tehlikeli olayın içine sürükler. Bocalar Malikanesi'nde bir cinayet işlenir ve olaylar karmaşık bir hale gelir. Cinayet, uluslararası bir siyasi entrikayla bağlantılıdır ve arayış, kayıp bir mücevherin peşine düşülmesiyle daha da gizemli hale gelir.
Roman, klasik "kim yaptı?" sorusunun ötesine geçerek siyasi komplo, casusluk ve romantizm gibi unsurları da içerir. Christie, hikayede sık sık okuru şaşırtan ters köşeler yaparak gerilimi yüksek tutar. Malikanede yaşanan olaylar ve farklı karakterlerin geçmişleri, öyküyü derinleştiriyor.
Temel olarak, Köşkteki Esrar, kimlik karmaşaları, iktidar oyunları ve sürprizlerle dolu bir hikaye sunuyor. Politik entrikaların ve kişisel hırsların cinayetle birleştiği bir atmosfer yaratılarak, biz okurlara sadece suçun değil, suçun arka planını da sorgulatıldığı bir kurgu sunuluyor.
Karakterler, Agatha Christie’nin alışılmış "herkes şüpheli olabilir" tarzına uygun olarak tasarlanmıştır. Roman boyunca birçok karakterin sırları ortaya çıkar ve kimse göründüğü gibi değildir. Romanın başkahramanı Anthony Cade, cesur, zeki ve mizahi yönü güçlü bir maceraperesttir. Olayların içine istemeden dahil olur ancak zekası sayesinde birçok düğümü çözer. Ona eşlik eden Müfettiş Battle, soğukkanlı, disiplinli ve titiz bir dedektiftir. Yavaş ama sağlam adımlarla ilerleyerek gizemi çözmeye çalışır. Romanın önemli kadın karakterlerinden Virginia Revel ise Christie'nin klasik karakterlerinden biridir; bağımsız, zeki, oldukça güzel ve etkileyici bir figürdür. Cesur kişiliği ve olaylara bakış açısı vardır.
Genel olarak Köşkteki Esrar, klasik Christie romanlarından biraz farklı bir atmosfere sahip olsa da, polisiye ve macera severler için oldukça keyifli bir okuma sunuyor. Sürükleyici kurgusu, enerjik karakterleri ve beklenmedik sürprizleriyle, Agatha Christie’nin az bilinen ama kesinlikle okunmaya değer eserlerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Bir tek yalan, yenilerini uydurmak zorunda bırakır insanı.
Şehirde bir söz vardır, ne kadar zengin olursan ol, sen de ölürsün.
Hala demokrasiyi savunuyorum ama bunu insanlara anlatmak için güçlü olmalısınız. İnsanlar kardeş olmak istemiyorlar, ama bir gün nasıl olsa olacaklar, bunu bilmiyorlar.
Instagram: @kayipfisilti
Agatha Christie ile ilgili diğer yazılar
Merhaba Zeynep Hanım...
YanıtlaSilPaylaşımlarınız okuma listemde görünmeyince sizi merak ederek bloğunuza uğramak istedim. Dün bu yayınınızı paylaşmışsınız, okuma listemde görünmüyorsunuz, inanın anlayamadım. Yoksa Agatha Christie kitapları söz konusu oldu mu, hayatta kaçırmam. :)
Bu kitabını okuyup okumadığımı hatırlayamadım. O kadar çok eserini alıp okudum ki...Yalnız bir kitabı var ki, yazarın bana göre yazılmış en iyi eserlerinden biridir. Eski Mısır tarihine merakınız varsa, kurguyla birlikte bilgi de içeren Sonunda Ölüm Geldi kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Bu kitap, daha önce Yılan İçini Döktü adıyla yayımlanmış olduğundan ismi sizi yanıltmasın. Kitap isimlerini niye değiştirirler, onu da anlamış değilim. :)
Okuyup bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum size.
Merhaba! Öncelikle blogla ilgili karmaşa için üzgünüm, okuma listenizde görünmememin nedeni aslında benim. Geçenlerde yanlışlıkla bloğumu silmiştim. Nasıl yanlışlıkla blog silinir diye sorarsanız herkese açık olmayan başka bir bloğumu silmek istemiş, sonra karıştırmış ve Kayıp Fısıltı bloğunu tamamen silmiştim. Şanslıyım ki iki gün öncesinde bloğumu yedeklemiştim. Bu yüzden hemen tekrar Kayıp Fısıltı bloğunu kurdum. Gönderilerimi geri yüklesem de maalesef Blogger takipçileri geri yükleyemiyor.
SilOkuma listesinde çok sıkıntılar olduğu için kullanmamaya karar verdim. Takip ettiğim blogları "Yer işareti" olarak ekliyorum artık. Fakat siz kullanıyorsanız benim bloğumu yine ekleyebilirsiniz. Yapmanız gereken "Okuma Listesi"ne girip sağ üstteki "Yönet" kısmına tıklamanız ve oradan "ekle" deyip bloğumun linkini girmeniz. Böylelikle bloğum tekrar okuma listenizde görünecektir.
Agatha Christie'nin ben de neredeyse tüm kitaplarını büyük bir zevkle okudum. Sizin dediğiniz kitabının ismini çok net hatırlıyorum, okumuş olmalıyım. Ara ara, hani dizi bölümleri gibi, tekrar okurum Christie'nin kitaplarını. Sizin dediğiniz kitabını da tekrar okurum mutlaka çünkü ben de konuları bazen hatırlayamıyorum fazla olduğu için ve tekrar okumak bu yazarı zevkli oluyor.
Yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim...
Tekrardan geçmiş olsun Zeynep benim listemde varsın. Eğer istersen orayı kullanabilirsin. Forumda bir çok bloğu listeye ekledim. Reklam yapar gibi oldu ama sen beni biliyorsun. :) Bu arada forumda bu durumun hakkında istersen bir yayın paylaşıp bilgilendirme yapayım. Belki bir nebze olsun oradan duyanlar görenler olur.
SilMerhaba! Teşekkür ederim. Senin sayfan ve blog listende yer işaretlerimde ekli. Blogların çoğunu da senin forumundan takip ediyorum zaten, o baya yararlı oldu benim için. :) Bilgilendirme yapabilirsen güzel olur aslında, çok teşekkür ederim. :)
SilTamamdır ben yazı hazırlarım bu konu hakkında :)
SilPekii, çok teşekkür ettim öyleyse. :)
Silagatha okunur havada karada :) unutmağğğ, shari lapena, yeni agatha :)
YanıtlaSilEveet, tamamdır Shari Lapena, not alındı. :)
SilBen de çoğu kitabı dijital olarak okuyorum. Hem ekonomik oluyor hem de yer kaplamıyor.
YanıtlaSilforumdan gördüm geldim geçmiş olsun. benim blogum yok her şey sitem için bir kod ararken foruma denk gelmem. çok fazla blog yazarının oldugu bir yer ve bana blog açtırma hissiyatı verdi blogların bu kadar bir arada olacagını düşünmemiştim.
YanıtlaSil