Karmaşık Duygular - Stefan Zweig | Kitap Önerisi

Şiddet ve cinayet gibi şeylere çok uzak olan; hatta gördüğüm, okuduğum herhangi bir şiddet haberini günlerce aklımdan çıkaramayan ben, Ahmet Ümit'in sürükleyici polisiye kitaplarıyla hem okuma alışkanlığı kazanmış hem de polisiye benim türüm demiştim. Ardından Jean Christophe Grange okuyarak okuma isteğim artmış ve yıllarca polisiye türü dışında hiçbir kitap okumamıştım. Daha sonra başka türlere de şans tanımalıyım deyip birçok yeni yazar tanıyıp hayrete düştüğüm zamanlar oldu. Mesela Yaşar Kemal, sadece bir dolaba bakıp sayfalar yazsa okuyabilirim. Saygı duyduğum, sevdiğim birçok yazar var fakat kimsede henüz onun betimleyişini görmedim. Stefan Zweig... Onun da yıllar önce birçok kitabını okudum ve dedim ki psikolojiyi, duyguları ya da sadece tek bir duyguyu sayfalarca yazsa, anlatsa sıkılmadan okuyabilirim. İşte bu kitabı da - Karmaşık Duygular - bu söylediğimi iyice pekiştirdi.



Bu kitabının ben de büyük bir etki yarattığını söyleyebilirim. Daha ilk cümlelerinde insanların bunaltıcı ama bilinmez, esrarengiz iç dünyasının esiri etti beni. Kitap Koridor Yayıncılığa ait. Bu yayınevine ait kitapların basım şekli hoşuma gitti. Kitaplar vintage (nostaljik) diyebileceğimiz şekilde ciltlenmiş; yazı boyutları oldukça rahat okunur ve sıkmayan bir tarzda yayımlanmış. Çeviri güzel, yazım hatası yok ya da çok az. Fiyatları biraz fazla diyebiliriz. Bu kitabı 29TL'ye satın aldım.


120 sayfadan oluşup Stefan Zweig tarafından 1927 yılında yayımlanan kitabı kendi başına buyruk bir üniversite öğrencisinin bir hocasıyla tanışması üzerine hayatının nasıl değiştiğini anlatıyor. Altmış yaşına gelen Yüksek Danışman Roland'a, kariyerindeki otuzuncu yılın şerefine kendi biyogrofisinin yazıldığı bir kitap hediye ediliyor. Kitabı okuduğunda asıl hayatını değiştiren; kendisinin bu yere gelebilmesindeki en önemli bir anısından, birisinin varlığından bahsedilmemiş olmasından rahatsızlık duyuyor.


Roland, serseri bir üniversite öğrencisiydi. Derslere girmeyen, kızlarla düşüp kalkan, hayatı alaya alan bir genç. Bir gün babasının Roland'ın evine gelip bir kızla basması üzerine Ronald'ı taşra bir üniversiteye yerleştiriyor ve burada hayatını değiştiren hocasıyla tanışmasını sağlıyor. Hocası ona çok iyi davranıyor fakat bir süre sonra işler değişiyor. Roland'ı terslemeye ama tersledikten hemen sonra gönlünü almaya, Roland'ın kafasını karıştırmaya başlıyor. Bunun ardındaki neden neydi? Roland, hocasının önerisi üzerine, hocasının karısıyla yaşadığı dairenin üst katına yerleşiyor ve ona iyice yakın oluyor. Hocasının karısıyla olan ilişkisinin çok soğuk olduğunu gören Ronald, hocasının hayatını, neler gizlediğini iyice merak ediyor.


Kitabın arka kapak açıklaması:



Alıntılar

Yaşadığımız anların haddi hesabı yoktur, ama bütün iç dünyamızı altüst eden, tek bir saniye, tek bir an olur ya, işte o an: Daha önce bütün özsularını içine çekmiş olan çiçeğin şimşek çakar gibi kristalleştiği andır..

Belki de aşkın en güzel, en dingin anları bu insanı kendinden geçiren solgun düşleridir.

Çünkü bu acı benden başka kimsenin canını acıtmıyor...Kaygılarımı paylaşan kimse yok...Onlar beni anlamıyor, ben onları anlamıyorum...Kendimle yapayalnızım, daha önce bunu hiç bu kadar hissetmemiştim.

Acı çektiklerini asla söylemezler. Kadınlar katlanmak için yaratılmışlardır. Kuşkusuz kaderleri böyledir, bunu erken yaşta öğrenirler.

Bir ruhun içinde sadece sözlerle bir insanı onlarca yıl gençleştirebilecek bir güç var mıydı?

Bana bir macera getirmeyen her şey, ziyan edilmiş bir zaman gibi görünüyordu.

Ateşli bir tutkunun karşısında aklın hükmü yoktur.

***
Goodreads: @kayipfisilti
Tüm kitap incelemelerimi, önerilerimi görmek için: Kitap Önerilerim & İncelemelerim
Edebiyata dair tüm yazılarımı görmek için: Edebiyat


5 yorum

  1. Yazarın birkaç kitabını okudum. Onun dilini ben de seviyorum. Karmaşık Duygular kitabını duymamıştım. Yukarıdaki satırlar fazlasıyla ilgi çekici geldi, merakımı uyandırdı.
    Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Yazarı hiç okumadım, bu kitabı duymamıştım, ilginç görünüyor. :)

    YanıtlaSil
  3. zweig bikaç kitabını okudum, bunun konusunu sevdim, saol, okurum :)

    YanıtlaSil
  4. Hepimizin kimseye açmadığı duyguları, düşünceleri vardır. Bunları Hz. Allah'tan başka kimse bilmiyor. Hatta kişi kendisi bile neyi neden yaptığının farkında olamıyor bazen, başkaları nasıl anlasın?

    YanıtlaSil
  5. Zweig'ın tarzını ben de çok beğeniyorum. Kitapları kısa da olsa o kadar güzel aktarıyor ki o hisleri, yüzlerce sayfa okumuş gibi hissettiriyor. :)
    Bu kitabını henüz okumadım ama yorumundan sonra okuma isteğim arttı. :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.