Phaselis Antik Kenti

Antalya, Türkiye

Bir haftalık Antalya tatilimde en etkilendiğim yer diyebilirim. Alacasu Cennet Koyu'ndan hemen sonraki durağımız Phaselis Antik Kenti idi. Berrak denizin tadını çıkarırken, tertemiz havanın altında ve serin suların üzerine uzandığımda karşımda yüzyıllar öncesine dayanan bir antik kenti izleme şansını yakaladım. Ve burası Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunuyor. Sanırım yurt dışında bile yaşasaydım mutlaka Türkiye gezilecek yerlerim arasında olurdu. Bu gönderimde buranın tarihinden bahsedeceğim size...



Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti ya da Phaselis Koyu, Kemer ilçesinin Tekirova Beldesi sınırları içerisinde yer alıyor tam olarak. Antalya ya da Kemer'den minibüsler kalkıyor. Tamamen ücretsiz girebilmek için müze kartı gerekiyor aksi taktirde belirli bir ücret ödemeniz gerekmekte (Kişi başı 60-70TL civarı). 



Müze kartı ile geçiş yaptıktan sonra ya da ücretini ödedikten sonra yan yana sıralanmış üç koyun Phaselis plajına bağlandığını görüyoruz. İçinde büfe bulunuyor. Plajın hemen yanında da antik kent başlıyor. Bu antik kent İ.Ö. 7. y:y.'da Rodoslu kolonistler tarafından kurulmuş. Efsaneye göre buraya gelen Rodoslular karşılaştıkları bir çobana burayı çok beğendiklerini, yerleşmek istediklerini ve buna karşın da arpa ekmeği mi yoksa kurutulmuş balık mı istediğini sormuşlar. Çobanın balığı seçmesiyle buraya yerleşmişler. 



Phaselis, tarihi boyunca önemli bir liman kenti görevi görmüş ve birçok kez el değiştirmiş. 1158 yılında Selçuklu kuşatmasından sonra hem depremler nedeniyle hem de Antalya ve Alanya'daki limanların işlevinin artırılmış olması nedeniyle tamamiyle terk edilmiş. Günümüze çoğunlukla Roma ve Bizans kalıntıları ulaşabilmiş. Surlar, mezarlar, Phaselis tiyatrosu, hamam gibi kalıntıların kaldığını görüyoruz.



Oldukça keyifli ve ilginç bir geziydi benim için. Deniz ve antik kentin birleştiği bir yerin varlığını bile düşünmemiştim önceden ya da hiç denk gelmemiştim. Bu yüzden çok etkilendim. Kesinlikle huzur içinde yüzebileceğiniz, plajı güzel, suyu berrak bir yer. Tuvaleti, duşları da bulunuyor içinde. Antalya taraflarına giderseniz mutlaka görmeniz gereken bir yer...


***

*Bilgileri Phaselis'de bulunan bilgilendirici tabeladan aldım.

*IG: @Kayipfisilti

*Tüm gezi yazılarımı okumak için: Gezi günlüklerim

*Antalya'da gezdiğim diğer yerleri görmek için: Antalya gezi günlüklerim

*Gezdiğim tüm antik kentleri görmek için: Antik Kent Gezilerim



14 yorum

  1. orda kalıntılar arasında yüzmek çok keyifli oluyooor :)

    YanıtlaSil
  2. Görseller harika!!! Bol bol gezmeler dilerim. Antalya hem tarih hem de turistik açısından gezilmesi gerekilen bir yer. 🥳

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! Türkiye'mizin her bir yanı çok güzel...
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için:)

      Sil
  3. İnsanın canını gezmek çektirmekte Kayıp Fısıltı gibi olalım. 🤭 Off bayıldım fotoğraflar çok güzel ve şey dedim "ah orada bende olsaydım"... ❣️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehe, güzel yorumunuz için teşekkür ederim... Umarım orada olabilirsiniz; yani gidebilirsiniz çünkü gerçekten bir cennet :)

      Sil
  4. Harika ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize sağlık hocam :) İmkan bulursam inşallah gidilecekler listesine eklemeliyim :)

    YanıtlaSil
  5. Bir yandan tarihe bakarken bir yandan denizin keyfini çıkarıyorsun. Muhteşem kareler :)

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor, fotoğraflara bayıldım.

    YanıtlaSil
  7. Fotoğraflar harika görünüyor, çok iyi çekiyorsun. :) Tarihi bilgiler için teşekkürler, bilmiyordum.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar.
    Tarihi yerleri gezerken, incelerken ve araştırırken kendimi o tarihi dokunun içinde hayal ederim. Hala bir de gezdiğim yarlerin tarihi konusunda ön bilgi sahibiysem, bu çok daha keyifli olur ve hiç zorlanmadan kendimi o tarihin kucağında buluveririm.

    Bir çırpıda gezdiğimiz o tarihi yerlere ne hikayeler giydiririm. Her bir tuğlasında, taşında kimlerin izleri olduğunu hayal eder, adeta tarih sarhoşu olurum.

    Bizzat gezerek incelediğiniz Phaselis Antik Kenti ile ilgili fotoğraf karelerine belki dakikalarca baktım. O zamanın kendine göre mimari yapısındaki incelikleri ve sanatı en ince ayrıntısına kadar tüm benliğimde hissedinceye dek incelemeye devam ederim. Tarihi mekanlarda günümüze kadar kalan bu eserleri hakkıyla gezemeye ve incelemeye ne zaman ne de ömür yetmez. Truva filminin introsunda bundan üç bin yıl önce diye başlayan filmi izlerken kendimi o yılların kucağında bulduğum ve zevk aldığım nice tarihi filmler vardır.

    Bu güzel gezi paylaşımınız için teşekkür eder, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla, tarihi mekanlardaki bir başka gezi paylaşımınızda görüşmek üzere esen kalın.

    YanıtlaSil
  9. Antalya'ya gittiğimizde duymuştum ama o kodar dolu dolu gezmiştik ki buraya sıra gelmemişti. Antalya tek kere de bitecek gibi değil. Antik kent anlamında çok zengin bir bölge.

    YanıtlaSil
  10. Geçen sene Assos Antik Kentine yılın en sıcak mevsiminde gidip, baygınlık geçirme seviyesine gelmiştim:) Bu sene Antalya'ya hemde buranın çok yakınına gittim ama sıcaklar gözümü korkuttuğu için gitmeye hiç yeltenmedim bile:)

    YanıtlaSil
  11. Burasıyla ilgili çok komik anım var. Biz Can' la balayımızda girmiştik Kemer' e. Buraları da hep gezmiştik. Seneler sonra çocuklarla gittik. Phasalis' e gidelim dediğimde Can orada pek bir şey yoktu ki dedi. Neyse gittik. Şaşkın şaşkın baktık. Balayında bir yerleri gezmenin çok manasız olduğunu anladık. E biz birbirimize bakmaktan o sırada gezdiğimiz hiçbir yeri hatırlamıyormuşuz. Koca kent unutulur mu yaa :D

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.