Yunan Mitolojisi 4: Pandora

Yunan Mitolojisi serisine devam ediyoruz. Serinin önceki bölümlerini okumadıysanız daha iyi anlayabilmek açısından okumanızı tavsiye ederim: Yunan Mitolojisi.



PANDORA

Zeus, Prometheus'un yaptığına fazlasıyla kızgındı. Ona verdiği ceza yetmemiş ve hala intikam istiyordu. Ayrıca insanlara, onların asla tanrılar kadar güçlü olmayacaklarını da bilmelerini istiyordu. Bu sırada dünyada sadece erkekler vardı. Kadınlar henüz yoktu. Böylece Zeus, Hephaestus'a gitti ve ondan insanlara benzer fakat daha farklı bir insan, yani kadını yaratmasını istedi. 


Ateş ve demir tanrısı Hephaestus, Zeus'a iyilik yapacağı için çok mutluydu. Çok iyi işler çıkaran Hephaestus, Zeus'u hayal kırıklığına uğratmadan tam istediği gibi bir insan yarattı. Kusursuz teniyle tanrıçalar kadar güzel bir kadındı bu ve adı da Pandora'ydı. Zeus, Pandora'nın güzelliği sayesinde erkeklerin ona güveneceğini umuyordu.


Hephaestus ilk insan dişisi üzerindeki tüm işlerini bitirince tanrılar Pandora'ya birçok hediyeler verdiler. Altın işlemeli kıyafetler, parlayan mücevherler, hoş kokulu çiçekler... Ayrıca bir tane de kutu verdiler. Bu kutu mücevherlerle kaplı, oymalı, göz alıcı bir kutuydu. Fakat tanrılar bu kutuyu Pandora'ya bir şartla verdiler: Pandora kutuya istediği kadar bakabilirdi ama asla içini açamazdı. Bu kesin bir kuraldı. Pandora bunun nedenini anlamasa da kutu o kadar göz alıcıydı ki hemen kabul etti.


Kısa zaman sonra Pandora diğer canlılarla yaşamaya, dünyaya gönderildi .Orada insanlarla yaşayan Epimetheus ve Prometheus ile tanıştı. Epimetheus, Pandora'nın güzelliğine hayran kaldı ve ona hemencik aşık oldu. Prometheus, Epimetheus'u tanrılardan gelen herhangi bir hediyeye hemen güvenmemesini söylese de Epimetheus, Pandora ile evlendi. O ışıltılı, göz alıcı kutuyu da hiç fark etmedi bile.


Çift uzun süre oldukça mutlu bir şekilde yaşadılar. Pandora, kutusuna her gün bakıyordu fakat bir gün bakmak yetmedi ve merakı inanılmaz dereceye ulaştı. Artık kutuyu açma içgüdüsüne karşı koyamıyordu ve kutuyu açtı.


Pandora o güzelim kutuyu açtığında Zeus'un intikamının tamamlandığını anladı. Tanrılar tarafından bilinen bütün şeytani güçler etrafa yayıldı. Acı, hüzün, açlık, kızgınlık, hastalık, delilik ve bunun gibi yüzlerce korkunç durum Pandora'nın odasından bir duman gibi süzülüp insanoğlunun dünyasına bulaştı. Şeytani güçler Pandora'nın etrafını sardığında korkuyla kutunun kapağını kapattı fakat biliyordu ki tanrılara itaat etmememin pişmanlığı için çok geçti. Pandora, kutuda kalmış son bir şey fark etti ve o da umuttu. 



Daha sonra insanlar bu acıları tattığında anladılar ki huzurla geçen zamanlarının sonuna gelmişlerdi. Tanrıların güçlerinin farkına varmışlar ve onları kızdırmaktan uzak duracaklarına yemin etmişlerdi. Umudun yok olmadığını bilmek ise insanlara barışın ve huzurun tekrar geri geleceğine dair inanç verdi.


***

IG: @kayipfisilti

Mitolojiye dair tüm yazılarımı okumak için: Mitoloji

Edebiyata dair tüm yazılarımı görmek için: Edebiyat

3 yorum

  1. Çok keyifli ilerliyor bu seri, devamını merakla bekliyorum. :)

    YanıtlaSil
  2. açtırmayın şu kutuyuuuu :)

    YanıtlaSil
  3. kelime oyunu devam ediyor, baksan yaa şişhane yazımın yorumlarında ilkay da sordu da ona dedim haftanın 5 kelimesini, ben de bugün yazcam :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.