Kış Rutinim

 Yaklaşık iki ay önce Sağlık & Fitness Rutinim ile planlarımdan bahsetmiştim ve bu planlarımın değerlendirmesini bloğumda tekrar yapacağımı söylemiştim. Kısaca ne kadarına uydum, neler yaptım özet geçeyim. Bir ay boyunca kahveye ara vermek dışında çoğuna uyduğumu söyleyebilirim. Her sabah beşte kalktım. Beni inanılmaz iyi hissettirdi. Yapamadığım diğer şey ise fitness ve yürüyüşü aynı günlerde yapmak. Spora da yeni yeni alıştığımdan, ayrıca okula da git - gel yaptığımdan (okula da genelde yürüyerek gidip geliyorum, evim yakın) biraz zorladı. Bu yüzden spor yaptığım haftanın dört günü yürüyüşe çıkmadım. Bunun dışında her şeye uydum ve beni inanılmaz güçlendirdiğini hissediyorum. Daha fazla meyve ve sebze yedim. Gerçi şimdi meyvelerin çoğunda da zehir var. Instagram üzerinden paylaşmıştım. Sağlıklı beslenebiliyor muyuz emin olamıyorum ama elimizden hiçbir şey gelmiyor. Üzülüyorum.



Bir ay sonra kalkış saatim değişti. Beşten yediye çıktı. Aslında ben beşte kalkmaktan gayet memnundum. Bence günün en güzel saatleri. Gececiler bile uyumuş oluyor, beşte uyanan pek yok bizim toplumumuzda. Günün en sakin anları. Güneşten bile önce uyanmak bir çeşit güç veriyor. Tabii bunlar değildi sadece; ayrıca sabah saatimi uzatmak benim için çok yararlı oluyor. Önceki gönderimde de dediğim gibi ben kendimi en çok sabahları verimli hissediyorum. Kitap okuyorsam en çok o saatte kendimi verebiliyorum, ders çalışıyorsam en çok sabah saatlerinde kafama iyice dank ediyor. Fakat bir problem oldu. O da bu kadar erken kalktığım için doğal olarak erken yatmak zorunda kalıyordum, dokuz ile on buçuk arasında. Ve genelde bizim insanlarımız gece geç uyumayı bir marifet sandığı için -tabi gerçekten gece vakti kendini verimli hissedenler olabilir ama çoğunluk biraz böyle geldi böyle gidiyor gibisinden - çoğu arkadaşımla, tanıdıklarımla geçirebildiğim zaman neredeyse yok oldu. Hem onların hem benim de programım yoğun olduğundan akşamları dışında pek görüşememe gibi durumlar oldu. Böyle olunca istemeye istemeye fedakarlık yapan ben oldum. Yine çok şikayetçi değilim. Yedide uyanıyorum artık. Bundan sonra da böyle gidecek.



Şimdi gelelim kış rutinime. Bu plandan çok hala değiştirmekte zorlandığım ama kesinlikle değiştirmeye kararlı olduğum şeyler. Ayrıca önceki gönderimde dediğim gibi; eğer siz de bu hataları yapıyorsanız size de belki bu yazım yararlı olur. Ayrıca kış geldi. Havalar karardı ve hepimizi bir şekilde hava değişiminin etkilediğini biliyorum. Hepimizin bir bakıma ihtiyacı var; hem fiziksel hem duygusal olarak. Bu yüzden İngilizlerin cozy olarak adlandırdıkları ve Türkçe de ise hani böyle kendimizi evimizde gibi hissettiğimiz sıcacık,samimi ortamlara ya da o atmosferi veren yerler/şeyler için kullanılıyor. Benim de rutinlerim kışa uygun, sıcacık ve size de önerdiğim şeyler olacak.



🧘Güne beş dakikalık yoga ile başlamak

Çoğumuz -ve buna ben de dahil- yoga gibi şeylere alışkın değil. Ama bundan sonra güne daha pozitif ve enerjik başlayabilmek için, uyanır uyanmaz on beş dakika boyunca telefona bakmak yerine yatakta egzersiz ile başlayacağım. Bir yandan kaslarımı gevşetirken bir yandan da kendimi motive edecek şeyleri düşüneceğim. Yani gün içinde yapılacak şeyleri, yapmam gerekenleri, bunlarla ilgili olumlu şeyleri vs. Eğer siz de böyle bir şey yapmayı düşünürseniz ve nasıl yoga yapacağınızı bilmiyorsanız sizinle benim izlediğim YouTube videosunu hemen aşağıda paylaştım. Dili ingilizce. Fakat YouTube da türkçe olarak ararsanız da milyonlarcasını bulabilirsiniz. İşte benim takip ettiğim video:

10 min Morning Yoga Scretch IN BED


✍🏻Uyanır uyanmaz telefonda vakit geçirmek yerine daha sakinleştirici ya da zihin açıcı şeylerle uğraşmak

Uyandık. Telefonda saatimize baktık. Bildirimlerde gelen mesajlarımızı, Instagram bildirimlerimizi vs. gördük ve hemen o tuzağa düştük. On - on beş dakika belki de daha uzun bir süre gözlerimizi telefondaki mesajlardan, bildirimlerden, sıkıcı haberlerden alamadık. Günümüzü resmen zehir ettik şu an. Beş - on dakikalık yoga sonrasında tüm zehirli şeyler yine dolduruverdi içimizi. Belki, WhatsApp gruplarından gelen gereksiz dedikodular sonrasında Instagram ya da Twitter'da bir gördüğümüz influencer aklımızı başından alırken hemen altında gördüğümüz, günümüzü zehir eden haber beynimizi aynı anda birçok yönde çalıştırarak yorabilir. Bunun yerine yogadan sonra da daha yararlı şeylerle devam etsek iyi olur. Kitap okuma, yürüyüşe çıkma, bir şeyler yazma ya da çizme gibi sakinleştirici eylemler. 


Ayrıca kendime bununla  ilgili bir trick yani püf noktası buldum. Bir şeye ara verdiğimde kesinlikle sosyal medyalardan uzak durmalıyım. Yani mesela yoga yaptım, sonra aa dur ara verdim nasılsa bir sosyal medyalarıma göz atayım ya da kitap okudum, şimdi telefonda zaman geçirmeyi hak ettim işte! gibi sözler tam bir tuzak gibi. Ara vermelerimde telefona bakmayacağım. Ve aynı şeyi size de öneriyorum. Kendimize belki bir limit koymalıyız. Hatta belki saatini bile seçebiliriz. Mesela akşam şu saatte sadece on beş dakika zaman geçireceğim gibi. Bu, evet, sosyal medyaya ara verme gibi bir şey ama inanın akıl sağlığımız, zinde olmamız, sakin kalmamız gibi şeyler için son derece önemli.



🎄 Doğada yürüyüşe çıkmak ve etrafımızdaki dünyayı gözlemlemek

Benim en favori eylemlerimden biri bu zaten. Kar, kış, sıcak, soğuk demeden mutlaka yürüyüşe çıkarım. Hele ki soğuk günlerden sonra bir kış güneşi çıkıverdiyse keyfime diyecek yok! Umarım yakınınızda güzel bir yürüyüş alanı bulunacak kadar şanslısınızdır. Benim yakınımda var. Parkın içindeki gölün kenarından geçmek, görebilirsem sevimli hayvanları izlemek tamamen benim günümü gün ediyor!




☕🎥 Birazda kışı hissedelim ve kış soğuğunda sıcak bir şeyler içip film/dizi izleyelim!

Öncelikle kahveyi azaltamadığımı ama bu sefer azaltmakta kararlı olduğumdan bahsetmiştim yazımın başında. O yüzden öncelikle bir ay boyunca hiç içmemeyi düşünüyorum. Zaten kışın en sevdiğim içecek kahve değil. Sıcak çikoalata! Sıcak çikolata, sıcak bitki çayları eşliğinde mevsimsel filmler/diziler izlemeyi planlıyorum. 


Bir süre bu şekilde geçecek günlerim bir problem çıkmazsa. Peki siz kış planınızı yaptınız mı? Yapmayı planlıyor musunuz! Yorumlarda siz de fikirlerinizi benimle paylaşın!


***

Resimler bana ait olup farklı zamanlarda farklı mekanlarda çekilmiştir.

18 yorum

  1. Harika öneriler Zeynepciğim. Büyük oranda kendine verdiğin sözleri tutmuşsun, bu da çok güzel. Ben biraz akışa teslim modundayım sanki. Planlayıp da yapamamak canımı daha çok sıkabiliyor çünki. Emeğine, yüreğine sağlık canım 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planlayıp yapabilmek de çok fazla iyi hissettiriyor ama. Bence yapabilirsiniz, ama bu şekilde bir probleminiz yoksa tabii ki size kalmış. Yorumunuz için teşekkürler ve iyi günler dilerim:)

      Sil
  2. Fotoğraflar harika bayıldım. :) Öneriler çok iyi. Ben de erken kalkmaya çalışıyorum ama yazın olduğu gibi enerjik hissedemiyorum. Çok geç aydınlanıyor hava. Telefona bakmaya ara vermeliyim ben de. Spora dikkat etmeliyim. Yürüyüş pek yapmıyorum, sanırım tek başıma dolaşmayı sevmiyorum pek. Günde bir bardak Türk kahvesi içtiğim için bence yerinde şimdilik. Bitli çayı içemiyorum, midem allak bullak oluyor ne zaman içsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveyi ben de her gün bir bardak içebilsem sorun yok zaten. Bir bardak kahve çok yararlı, fazlası da çok zararlı. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  3. Her bünyenin farklı talepleri oluyor sanırım. Sözgelimi ben gece kuşuyum. Gece yarısından sonra el ayak çekilince kendimle baş başa kalıyorum. Sizin o sabahın erken saatlerindeki verimliliğiniz benim için sabaha karşı olan saatler. Eskiden beri böyle, şikayetçi değilim:) Bunun bir avantajı da eve hırsız girme olasılığının ortadan kalkması. Eşim sizin gibi, sabahın köründe ayakta. Dolayısıyla ben yatarken o kalkıyor. Fırsat buldukça yürümeyi severim ama düzenli olarak değil. Sağlıklı günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet insanın verimli olduğu saatler değişiklik gösterebiliyor tabii. Siz eşinizle aynı evde kaldığınız için farklı saatlerde uyuyup uyansanız da çok sorun da olmuyordur. Size de sağlıklı günler dilerim, yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Ne güzel ilk okurken beşte kalkmaya bir heveslendim ama sonra düşündüm ki benim çocuğum bu sıralar onbirden önce uyumuyor telef olurum. :)
    Günün akşam 5-7 arası dışında her saatinde verimli bir insanım, özellikle sabah akşam diye ayrım yapamam ama illa kendimi vere vere birşey yapacaksam. Eşim ve oğlum yattıktan sonraki sessiz akşam saatleri favorim. :)
    Ben sosyal medyaya gün içerisinde pek bakmıyorum, akşam da kitap okuma seansımdan önce şöyle bir göz atıyorum. Benim planlarımda bol şiir kitabı, bolca bitki çayı, biraz da pofidik battaniyeler var. Arada da salep ve sıcak çikolata. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah akşam diye ayrım yapmıyor oluşunuz gerçekten büyük bir avantaj olmalı! Çünkü mesela ben saat akşam saat dokuzdan sonra katiyen verimli olamıyorum. Tembellik yapmalıyım o saatlerden sonra. Dizi film izlemeliyim ya da kitap da okuyabilirim. Ama ders çalışmak olsun, üretmek olsun, o saatlerde çok zor benim için. Sosyal medyalara da çok sık bakmamanız çok iyi. Planınız da oldukça güzel, özellikle salep ve sıcak çikolata kısmı! Sanırım bugün salep içeceğim.

      Yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Ağız ve diş sağlığım için kahveyi azaltıp çayı arttırdığım, böyle de olmadı diye söylenip çayı azaltıp kahveye yüklendiğim, en son da çayı ve kahveyi şekersiz içtiğim bir döngü... :) tam da şu an kar yağıyor buraya :) yoga pazarlandığı ve gösterildiği gibi bir rahatlama olayı değil aslında bir ibadet çeşidi, ama bazı hareketler insan sağlığına katkı sağlar tabii ki, ama en verimlisi ise baktığımız kesinlikle yoga değil. :) fotoğraflar çok güzel, estetik ve sanatsal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çayı sevemiyorum kendimi bildim bileli. Bitki çaylarını severim sadece. Şekersiz tüketiyorum ben zaten ama hep fazla içiyorum ondan azaltmam gerekti. Yoga modern anlamda bedensel ve fiziksel olarak bir çeşit rahatlamadır. Ben bu anlamda kullandım yazımda. İşin felsefesi ayrı. Orası beni ilgilendirmiyor çok bu yazımda. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  6. Hayatı daha dolu, anlamlı ve verimli geçirebilmek adına yapılan planları seviyorum. Yazdıklarınızı okudum, çoğu dediğinize de hak veriyorum. Kalkar kalkmaz ilk iş, telefona bakmak bir çeşit rulet gibi. Gelen bildirimlerle henüz yüzümüzü dahi yıkamamışken aklımızı doldurmuş oluyoruz. Sizden bir konuda yardım istemeliyim. Sabah 5 yataktan nasıl çıkarabiliyorsunuz? Üstüne karanlık hava bize, "Uuyuuuu" derken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O karanlık havayı seviyorum ben. Sonra güneşin doğuşunu izlemeyi seviyorum. Sabahın dinginliğini, serinliğini seviyorum. Sanırım o yüzden erken kalkabiliyorum. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  7. Öncelikle o tahta barakaların olduğu ilk fotoğrafa bayıldım, neresi acaba?
    Ben de erken kalkanlardanım ama benim saatim 6 ile 7 arasında oynuyor bazen. Yazın 6 gayet iyi ama kışın zorlanıyorum. Yatakta esneme hareketleri harika. Bunu oturtmak gerek. Uyandıktan sonra yoga yapıyorum zaten ama ilk uyandığında esnemmek güzel. Kışın kendi yaptığım karışımlardan bitki çayı ya da sahlep içmek en bayıldığım şey.

    Güzel önerilerle dolu bir yazı olmuş, eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk resim Denizli Kent Ormanı'nda bulunuyor. Teleferikle de çıkılabilen bir yer. Önceden gezi yazısı yazmıştım. Tekrar paylaşacağım daha sonra. Bugün artık kesinlikle salep içeceğim. Bir iki yorum da daha vardı, her gördüğümde canım çekti. Yorumunuz için ben teşekkür ederim <3 :)

      Sil
    2. Ne kadar güzel yermiş, çok beğendim <3 Teşekkür ederim cevabına :)

      Sil
    3. Ne demek, ikinci resim de oraya ait, demeyi unuttum :)

      Sil
  8. ah kış, doğa, senin yaptıkların, fotolar, hayat güzel yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimizden geldiğince güzel hale getirmeye çalışıyoruz hayatı :) Kar yağacakmış olduğum yere hafta sonu, çocuk gibi heyecanlandım şimdiden valla. Teşekkürler yorumun için Deepcim <3 :)

      Sil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.