Shakespeare - Machbet

Bu yıla hedeflerimden biri olarak en az yetmiş kitap okumayı koysam da yıl başladığından beri bir tane manga dışında bir kitap elime almadım. Okuyamadım, pek heveslenemedim. Derken geçen hafta Shakespeare dersimiz için kütüphaneden birkaç kitap alıp ilk sayfasını açınca kitap okumaya ciddi ciddi ne kadar susamış olduğumu fark ettim. Machbet kitabına dün başladım, zaten çok uzun olmayan kitabı hemencecik bitiriverdim. Bu yazımda kitabın genel özelliklerinden, bende ne hissettirdiğinden bahsedeceğim ve beğendiğim bazı alıntıları sizinle paylaşacağım.





Not: Yukarıda belirttiğim gibi, kitabı kütüphaneden aldığım için bu kadar kendinden geçmiş kitap. Normalde kitaplarımın temiz durması konusunda çok hassasımdır 👀


↭↭↭↭↭↭


Kitabın Genel Özellikleri

Kitap adı: Machbet
Yazarı: Shakespeare
Sayfa sayısı: 132
Tür: Klasikler, Tiyatro Oyunları, Trajedi
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Eserin ilk yayınlanma tarihi: 1 Ocak 1606
Kitaba başlama/bitirme tarihim: 7.03.2022


↭↭↭↭↭↭


Değerlendirmem

Shakespeare'ın diline her zaman hayran olmuşumdur. Aslında bundan önce sadece iki eserini okudum - Romeo & Juliet ve Hamlet - ve ilk okuduğumda bir insan bu şekilde nasıl yazabilir diye resmen şaşırmıştım. Bu dönem Shakespeare dersimiz olunca kitaplarına daha çok dalma şansı buldum. Zaten Shakespeare'dan da detaylı bir şekilde daha sonraki gönderilerimde bahsedeceğim. 

Machbet'e gelirsek önce konusundan bahsedeyim kısaca. Machbet, İskoçya'da çok başarılı bir asker. Bu askerin zamanla nasıl yükseldiğini görüyoruz. Fakat bu yükselme doğal yollarla olmayıp hem Machbet'in karşılaştığı cadıların kehanetleriyle, hem de kendi hırsına nasıl yenik düştüğüyle gelişen bir yükselme. Peki doğal yollarla gelişmeyen bu yükselmenin zirvesinde ne göreceğiz? Cadıların kehanetleri gerçekleşecek mi?

Önceki okuduklarım kadar etkilenmedim bu oyundan açıkçası. Yine ustalıkla işlenmiş bir eser olmasına karşın bazı şeyler eksik kaldı bende. İngilizcesini de Türkçesini de okudum. Türkçesini anlamakta daha zorlandım açıkçası. Eksik kalan şeylerden biri oyun çok beklendik bir şekilde bitiyor. Şaşırtan bir yanı yok. Hikaye biraz sıradan geldi yani. Ama beni bir günde okumaya iten şeyi yine dediğim gibi Shakespeare'in dili. Sıradan bir konuyu çok güzel ele alıp anlatmış. Kitaba puanım 3/5. 


↭↭↭↭↭↭


Alıntılar

İnsanın düşündükleri,
Gördüklerinden daha korkunç olurmuş meğer.



Kendimi bilmemek daha iyi,
Ne yaptığımı bilmektense!


Ama unutma ki bu aşağılık dünyadasın:
Çoğu zaman kötülüğü baş tacı edip,
İyiliği çılgınlık sayan dünyada.

12 yorum

  1. Yazarı hiç okumadım. Anlatımını merak ettim ama bu kitapla başlamam o zaman. Okursam belki Hamlet'i okurum, Romeo ve Juliet'e karşı mesafeliyim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde aşk kitapları hiç sevmem ama Romeo ve Juliet okuduğum üç kitaptan en iyisi :)

      Sil
  2. yıllar önce çizgi roman benzeri bir haliyle tanışmıştım eserin, güzeldi :)

    fotoğraf çok güzel yine, renkler kitap ve ojenin rengi de görsel bir şölen benim gibi fotoğrafçılıkla ilgilenenler için diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Shakespeare'in Machbet'i adını çok duyduğum ama konusunu bilmediğim bir eserdi. Yazınız sayesinde öğrendim, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Shakespeare okumadım ben hiç, Venedik Taciri'ydi yanılmıyorsam aldım ama metni takip edemedim bir türlü. Şimdi sende görünce belki de doğru eserle başlamadım diye düşündüm. Beğendiklerinden biriyle (Romeo Juliet ya da Hamlet) şansımı yeniden denemeye karar verdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınevi ya da çevirmen de önemli. Mesela yazımda dediğim gibi İngilizcesini okumak daha kolaydı benim için. Türkçesinde yani yukarıdaki kitabı anlamakta daha zorlandım. Bence kesinlikle tekrar şans verin. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  5. denzel washington, macbeth, oscar adayı bu yıl, izlersin :)

    YanıtlaSil
  6. ağaç ev 134 yazdınmıydı, görmediim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama yazım hoşuma gitmedi, tekrar düzenleyip paylaşacağım. :)

      Sil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.