Wednesday | Dizi Önerisi

Spoiler (dizi hakkında detaylı bilgi) içermez!

Addams Ailesi filmlerinden önceden bahsetmiştim. Filmler kategorisinden iki filmin yorumunu da görebilirsiniz. Sosyal medyada, özellikle Wednesday'in dansıyla, fazlaca yankı bulan diziyi sizlere tanıtmak istiyorum. 



Dizi fragmanı:



Bir Netflix dizisi olan Wednesday ( Çarşamba) 23 Kasım 2022 tarihinde ilk bölümünü yayınladı. Dizinin öyküsünü en sevdiğim yönetmenlerden biri olan Tim Burton üstleniyor. Birinci sezon 8 bölümden oluşuyor ve bölümler yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Fantastik ve korku-komedi türlerinde. Konusuna gelecek olursam, Addams Ailesinden bahsetmiştim filmleri tanıtırken. Kendileri normal insanlar tarafından dışlanan, ilginç ve karanlık büyücüler. Acı duymaktan zevk alan, ilgi alanlarının tamamen gotik tarza  yönelik olduğundan fakat yine de iyi olduklarını düşündüğüm -kendilerine bulaşılmadığı sürece- bir aile. Diziyi izlemek için filmi izlemek gerekmiyor. Ayrıca -yine- filmlerde bahsettiğim gibi Wednesday ve Addams Ailesi, Charles Addams'ın yarattığı Addams Ailesi isimli çizgi romanından esinleniliyor. Film içindeki kötü örnek oluşturabilecek davranışlardan dolayı 18 yaş üstüne hitap ediyor. Şu anlık IMDB puanı 8.2/10 ve benim puanım da 8/10.


Konusuna dönelim. Addams ailesinin çocukları olan Wednesday ve erkek kardeşi Pugsley okul çağındadır. Pugsley okulda sürekli zorbalığa maruz kalır. Wednesday intikam almak için kardeşiyle uğraşanlar okul havuzundayken katil balıkları salar ve bunun sonucunda cinayete teşebbüsten okuldan atılır. Bunun üzerine ailesi Wednesday'i kendileri gibi dışlanmışların gittiği, her bir öğrencinin farklı güçleri olduğu Nevermore okuluna gönderirler. Bu okulda Wednesday'in asıl macerası başlar.



Wednesday'in okuldaki diğer çocuklar gibi farklı bir yeteneği vardır. Geçmişi ve geleceği görüyor fakat henüz bu gücünü kontrol edemiyor. Bu gücünün dışında da birkaç belirgin özelliği vardır; iyi bir şekilde kung fu yapıyor, roman yazıyor ve çello çalıyor. Olaylar Nevermore'a geldiğinde kendisiyle ilgili bir kehaneti gördüğünde başlıyor. Bu kehanete göre aslında babasının bir cinayet şüphelisi olduğunu öğrenir ve kasabada sırra kadem basmış bir canavarın peşine düşer. 


Karakterler & Oyuncular


Wednesday Addams - Jenna Ortega


Jenna Ortega (Wednesday Addams): 20 yaşındaki Jenna Ortega tüm dizi boyunca sadece 2 3 kez mimik belirtisi gösteren, soğuk Wednesday karakterini oldukça başarılı bir şekilde canlandırıyor. Duygularını asla belli etmeyen, bunun kendisini zayıf kılacağını düşünse de aslında cana yakın, iyi bir karakter olan Wednesday'in maceralarına ortak oluyor. Kendisi dizi için çello çalmayı öğrenmiş ayrıca sosyal medyada sıkça gördüğümüz o dansın kareografisini hazırlayan kişi! Kendisinin dediğine göre Siouxsie Sioux adındaki rock müzisyeninden ayrıca orijinal Wednesday dansından ilham almış, çok sevimli!






Yukarıdaki karakterler Wednesday'in ailesi. Soldaki annesi Morticia Addams, Catherine Zeta-Jones canlandırıyor karakteri. Filmleri tanıtırken söylediğim gibi benim favori karakterim olmaya devam ediyor. Akıllı, zor durumlarda ne yapacağını bilen, cocuklarını seven, kocasına fazlasıyla düşkün, beyaz solgun tenine zıt simsiyah saçlarıyla ve simsiyah giyinimiyle oldukça ilgi çekici bir karakter.

Ortadaki, ailenin babası Gomez Addams, Luis Guzman canlandırıyor. O da çocuklarını seven, karısına düşkün, dizi de cinayetle suçlanan bir karakter.


Sağdaki Wednesday'in kardeşi Pugsley Addams (Isaac Ordonez).



Lerissa Weems - Gwendoline Christie


Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisini büyük bir zevkle izlemiş olan ben, oradan bir karakter görünce tabii ki şaşkınlık ve sevinç duyguları arasında gittim geldim. Lerissa Weems karakterini canlandıran Gwendoline Christie'nin oyunculuğuna diyecek yok zaten. Dizide Nevermore okulunun müdürü. Kendisi bir şekil değiştiren, yani şeklini istediği gibi değiştirebiliyor, herhangi başka bir canlının yerine geçebiliyor. Kendisini tamamen okuluna adamış, gözü gibi koruyan, Wednesday'e kimi konularda yardım eden biri.


Bahsetmek istediğim daha birçok karakter var aslında. Fakat her zaman yaptığım gibi belli başlı karakterleri sıraladım. Yine de şu karakterlere de değinmeden geçemeyeceğim: Wednesday'in oda arkadaşı Enid Sinclair (Emma Myers). Kendisi hem karakter hem de görünüş olarak Wednesday'in tam zıttı. Wednesday'im tam tersi çok renkli giyiniyor; oldukça coşkulu, arkadaş canlısı, sevecen bir karakter. Wednesday ile dost mu düşman mı olacaklar izleyerek görebilirsiniz.


Ayrıca Marilyn Thornhill karakterini canlandıran Christina Ricci, 91 ve 93 yıllarında yayınlanan Addams Ailesi filmlerinde oynayan Wednesday karakteri! Bu dizi de ise kendisi öğrencilerle ilgilenen, okul annesi diyebileceğimiz bir karakter.


Müzik



Yine favori dizi/film müzik yapımcılarımdan olan Danny Halfman, beraberinde Chris Bacon ile diziye uygun çok hoş hayaletli filmleri andıran ve karanlık müzikler yapmışlar. Bunun dışında popüler kültürden Paint It, Black, Space Song gibi müzikler yer almakta.


Yer


Wednesday dizisi Amerika'da bulunan ve doğasına hayran bırakan Vermont eyaletinde çekildi. Dizi  boyunca en çok gördüğümüz Nevermore Akademisi ise aslında Romanya'da bulunan Cantacuzino Şatosu. 


Kıyafet


Yine filmde bahsettiğimiz gibi Wednesday'in ve ailesinin tarzı siyah. Genel olarak sadece siyah giyiniyorlar. Okul çağına gelmiş olan Wednesday bu sefer okul tarzıyla gotik giyimi birleştiriyor ve oldukça başarılı bir tarza sahip oluyor. Diğer karakterler daha renkli giyimi tercih ediyor tabi...





Genel Değerlendirmem


Eğlenerek izlediğim bir diziydi. Addams Ailesine tamamen yakışır şekilde düzenlenmiş her şey. Harry Potter ile benzer yönleri var. En belirgin benzerliği olayların büyücüler tarafından okul ortamında geçmesi ve büyücülerin normal insanlar tarafından dışlanması. Benzer olmasına rağmen konuları tamamen farklı. 


Harry Potter'dan ziyade daha çok Stranger Things ile karşılaştırılıyor. Çünkü konularının birbirine yakın olmasının dışında hem yakın zamanda çıkan diziler hem de en çok izlenenler arasında ikiside. Benim düşüncem, Wednesday +18 olmasına rağmen, olaylar daha çocuklara göre. Evet, çocuklara kötü örnek oluşturacak davranışlar bulunuyor fakat izlerken fazla çocukça dediğim yerler olmadı değil. Stranger Things'de bunu hissetmedim mesela. Bu yüzden karşılaştırmak gerekirse Stranger Things'i daha çok sevdim. Fakat bu Wednesday'in kötü olduğu anlamına gelmiyor. 


Dizide ilgimi çeken diğer şey ise Edgar Allan Poe'ya olan göndermelerdi. En favori yazarlarımdan biri olan Poe'ya ilk gönderme Nevermore ismi. Poe'nun birçok eserinde Nevermore (Birdaha asla, Bundan böyle hiçbir zaman anlamına geliyor kelime) kelimesi sıkça karşımıza çıkıyor. Ayrıca şansa bakın ki bu diziyi izlerken Poe'nun Morgue Sokağı Cinayeti kitabını okuyordum ve -spoiler vermek istemediğimden detayları yazmayacağım- orada geçen bazı olaylarla dizideki bazı olaylar benzer. Bunların dışında dizide direkt olarak Poe'nun heykeli bulunuyor.



Dizinin sadece biraz daha büyüklere hitap etmesini isterdim. Bunun dışında hiçbir sorun göremedim. İzlemeli misiniz? Fantastik dizileri seviyorsanız kesinlikle! Diziya puanım 8/10.


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm dizi&film önerilerimi görün: Dizi&Film

Tüm dizi önerilerimi görün: Diziler

***

Kaynak: İlk resim Wikipedia'dan alınmıştır. İkinci resim: Wednesday. 3-7. Resimler: PopBuzz


7 yorum

  1. yarım kaldı bu seri ya, inş kafamı toparlayabilirsem bitireceğim, teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  2. Çok harika bir yazıydı okurken keyif aldım. En beğendiğim Netflix dizilerinden biri...🤗

    YanıtlaSil
  3. Çok iyi dizi. Tim Burton farkı.

    YanıtlaSil
  4. Dizi hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Sahiden harika bir yazıydı; tekrar izliyormuşum gibi müziklerine, göndermelerine, karakterlerine, o büyüleyici şatoya gittim yazıyı okurken :) Dizi de benim geçen sene en çok keyif aldığım işlerdendi, yeni sezonunu heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Adams Family'yi izlemeyi çok severdim ama bu diziyi izlemedim henüz

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.