Kujo - Stephen King | Kitap Önerisi

 ...Aradan tam beş yıl geçti. Frank Dodd'un cesedi tabutunda çürümüştü bile.

Oysa kurtadamlar, vampirler, gulyabaniler ve kuytulardaki inlerinde gizlenen yaratıklar asla ölmezler.

Gerçekten de 1980 yazısında canavarın yolu tekrar Castle Rock'a düştü...



Kujo (Kitabın orijinal adı: Cujo), Stephen King'in 1982 yılında çıkardığı korku ve gerilim türündeki bir kitabı. 1982'de Fantezi Ödülü'nü kazanan kitap 1983'te filme uyarlandı. Kitap, Altın Kitaplar yayıncılığına ait ve 256 sayfadan oluşuyor. Türkçe çevirisi Oya Çakır'a ait. Kitabın arka kapağı:



Kitap, 80lerde Maine'nin küçük bir kasabası olan Castle Rock'ta saint bernard türünde bir aile köpeğinin kuduz olmasını ve o zamanın şartlarında bu durumun nasılda korkutucu olabileceğini kimi doğa üstü olaylarla birlikte konu alıyor. Cujo aslında herkes tarafından sevilen, insanlara sadık bir köpek. Fakat kuduz olduktan sonra en berbat insanların bile arkadaşı olan bu köpek canavara dönüşüyor. Cujo"yu bu kadar ürkütücü kılan şey ise, sadece canavarca bir köpeğin varlığı değil, King'in hikaye boyunca oluşturduğu psikolojik gerilimdir. 


King'in anlatım gücünün yanı sıra canlı betimleme sanatını da oldukça iyi bir şekilde hissediyoruz bu kitabında. Günlük hayatta gayet normal karşılayacağımız şeyler; mesela tamirciye gitmek ya da zorlu bir evlilik gibi konular bu kitapta büyük bir gerilime dönüşüyor. 


Dahası, "Cujo" sadece bir korku romanı değil; aynı zamanda izolasyon, umutsuzluk ve insanların hayatta kalmak için sınırları ne kadar aşabileceği gibi temaları da içine alıyor. King'in karakterleri karmaşık ve günlük hayatımızda da ilişkilendirebileceğimiz tipler. Onların mücadeleleri çok gerçekçi hissettiriyor, hikayeye derinlik ve duygusal elementler ekliyor. Mesela bazı sayfalarda artık yeter diye içimden çığlıklar attım. Şahsen bu gerçekten psikolojik gerilimden dolayı mıydı yoksa kimi yerleri çok mu uzatmış gibi geldi, onu bilemedim. Sanırım ikisi de. Her şeye rağmen kısa bir süre sonra tekrar kitaba yumulup ne olacak diye meraklar içinde okudum. 


Alıntılar

Sen boşlukta kalmanın ne demek olduğunu bilemezsin Vic. Sen erkeksin, erkekler savaşa gider, kadınlarsa evde toz alır. Bomboş odalarda toz alırken rüzgarın uğultusuna kulak verirsin, bazen de rüzgar kendi içindeymiş gibi gelir insana. Pikaba bir plak koyarsın, aklına bir alay karamsar düşünce üşüşür. Kalkar tuvaletleri ovar, lavaboları parlatırsın. Gözlerin antikacı dükkanının vitrinindeki cicili bicili biblolara iliştiğinde, annenin, teyzelerinin, büyükannenin bu biblolarla dolu büfelerini anımsarsın.

Syf: 80

İnsanın dünyası, içi boş, dışı rengarenk paskalya yumurtaları kadar çabuk kırılabiliyordu demek.

Syf: 104

Yürekli savaşçılar asla ölmezler, yalnızca göçüp giderler.

Syf: 138

Yeryüzü günahsız ve savunmasızların üstüne çullanan canavarlarla doluydu.

Syf: 250


Kitabı okumalı mısınız? Korku ya da psikolojik korku kitabı sevseniz de sevmeseniz de "iyi ki okudum" diyebileceğiniz bir kitap olduğunu düşünüyorum. Puanım 4,5/5.


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm kitap önerilerimi ve incelemelerimi görün

Stephen King'in paylaştığım tüm kitaplarını görün

Edebiyata dair tüm yazılarımı görün

5 yorum

  1. King okuma girişimlerim vardı ama korku gerilim bana göre değil sanırım. Yine de yaratıcı ve yazdığı türde başarılı bir yazar olduğu artık bir gerçek. Bu kitabını biliyordum ama okumadım. Alıntılar güzelmiş.

    YanıtlaSil
  2. okudum izledim king yaa :) bir espirik var :) stephen king oynar biz okey :)

    YanıtlaSil
  3. Alıntılara bakılması bile kitabı alıp okumaya değer bence. Kesin alınacaklar listesine ekleyeceğim sevgili Zeynep Hanım. :)
    Okuyan gözlerinize sağlık olsun. Teşekkür ediyorum paylaşım için.

    YanıtlaSil
  4. Gerilimi severim. Yazarın oluşturduğu atmasfer de ilgi çekici görünüyor. Bu kitap aklımda olsun, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  5. Evde bir iki Stephen King kitabı var şimdi onlar aklıma geldi bir ara okuyayım 🤭

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.