Birgi Köyü

İzmir, Türkiye

Herkese merhaba. Umarım bayramınız keyifli geçiyordur. Benim ki oldukça güzel geçiyor. İlk gün akraba ziyaretlerini tamamlayıp ikinci gün ailemle bayram gezisine çıktık. Açıkçası yakın yerlere gidecek bile olsak yol hesabı, benzin fiyatı hesaplaması yapmak zorunda kalmamız keyif bozucu bir durumdu ama bunun üzerinde çok durmadık. Rotamız Denizli'den başlayıp İzmir'in Ödemiş ilçesine doğru gerçekleşti. Birgi'yi ve Gölcük'ü ziyaret ettik. Bu yazımda Birgi Köyü'nü bir diğer gönderimde ise Gölcük'den bahsedeceğim.





Birgi Köyü

Birgi Köyü'ne yıllar yıllar önce gitmiştim. Sanırım o zamanlar 14-15 yaşlarındaydım, yani bundan 10 sene kadar önce. Özellikle bir konağı vardı ki mükemmel olduğuyla ilgili aklımda yer edinmişti. Bu sefer gitmekte ki en önemli isteğim de o konağı görmekti açıkçası. Fakat şansızlığımız tuttu ki tadilattaymış. Çok isterdim orayı gezmeyi ve sizinle paylaşmayı. Ama olsun siz şu siteden merak ederseniz bir göz atabilirsiniz: Birgi Çakırağa Konağı


Şansızlık üzerine şansızlık olur ya, hava da fazlasıyla soğuk ve yağmurluydu. Yolculuğumuz sırasında özellikle dağlarda önümüzü göremeyeceğimiz seviyede sis vardı. Aslında hava durumuna da bakmadık değildi ama iki gün önce yazlık güneşlik olunca çok soğuk olmaz demiştik. Neyse ki yine de tedbiri ele alalım deyip hiç giyeceğimizi düşünmediğimiz ceketleri yanımıza almıştık. 


Sol alttaki heykel Gazi Umurbey'e ait. Denizci olarak ünlenmiş bir Türk askeri ve devlet adamı. 

Bu kadar şikayet ettiğime bakmayın. Havanın kapalı olduğunu söyledim ama inanın güpgüneşli, sıcak bir gün gezmekten daha iyi benim için. Güneşe karşı vücudum çok hassas olduğundan dolayı çoğu zaman zor zaman geçiriyorum güneş altında. Ve konağı görememiş olsak da köyün geri kalanının güzelliği, o gölün güzelliğini görmeye değerdi... Çok gevezelik yaptım, geleyim artık Birgi Köyü'ne.


Birgi, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı tarihi bir kent. İzmir'e 100 kilometre, Ödemiş'e ise 10 kilometre kadar uzaklıkta. Tarihi bakımdan çok fazla zengin. Önce Frigler, sonrasında sırasıyla Lidyalılar, Persler, Bergamalılar, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüş buralarda. 1426 yılında ise artık Osmanlı Devleti kesin olarak burası bizimdir diyerek noktayı koymuş. Konakları, tarihi evleri, camileri, türbeleri ile tam bir tarihi cennet. Cennet çünkü sadece tarihi zenginliğiyle değil doğasıyla da büyülüyor insanı.



Tarihi evlerin ve doğasının zevkini çıkartırken köyün girişinde sıralanan tezgahlarda, köyün kadınlarının yaptığı el işi eşyalarla donatılmıiş tezgahlara bakmadan, hatta almadan geçmeyin. Takılar, danteller, tel kırmalar, fularlar... Ayrıca ev yapımı çok lezzetli yemeklerde bulabilirsiniz. Ahhh ve artık patates yiye yiye patatese dönüşmüş ben, buranın patatesinin ünlü olduğunu söylemeden geçemem. Patatesinden alın mutlaka. 


Köyde bir sürü kafe bulunuyor. Oralarda çayınızı kahvenizi içebilirsiniz. Yemeğe gelirsek Ödemiş'in köftesini öneririm. Zaten Ödemiş köftesiyle ünlüdür. Akşama doğru, dönerken Ödemiş'in merkezinde bulunan Hurşit Kebab'tan köfteyle karnımızı doyurduk çok da beğendik.

Diğer resimler:






***

IG: @kayipfisilti

Tüm gezi yazılarımı görmek için: Gezi günlüklerim




15 yorum

  1. Fotoğraflar nefis, biz de 4 yıl önce önce Denizli, sonra Sarıgöl ve ardından Birgi, Gölcük yapmıştık. Hayran olmuştum Birgi'ye. Sizin fotoğraflarla olduğundan da güzel görünmüş, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Fotoğraflara biraz dokunuş yapmayı, kendimden bir şeyler katmayı seviyorum. :)

      Sil
  2. Benzin hesaplamak gerçekten can sıkıcı.. Ama resimler ve manzara şahane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle... Sadece benzin olsa neyse, her şeyin ama her şeyin hesabını yapar olduk! Yine de güzel şeylere odaklanmaya çalışıyoruz. Teşekkürler

      Sil
  3. hımm sen demek ki eski kapıları seviyorsun, birinin önünde foti çektirmişsin. birgi ivit güzel ben de 2 defa gittim, o konakı da gördüydüm, konaktan çok doğasını sevmiştim birgi nin, evlerin ardındaki doğa ki sen de sevmişsin ivit :) köfte evet tabisi :) birgi güzel tabisi deee gölcük daha da güzel :) bakalım ne fotiler çektin ordaaa :) gölcük yazın çok soğuk olurmuş :) ağaç ev yazdım demiştin, vazcaydın sanırıms :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, konak, eski kapılar/yapılar, doğa her şeyiyle büyüledi beni. Ağaç Ev'iyazıp paylaştıydım pazartesi. Geçen hafta kendiminkinle beraber seninkini. Ama 2 gün durdu :)

      Sil
  4. hımm sen demek ki eski kapıları seviyorsun, birinin önünde foti çektirmişsin. birgi ivit güzel ben de 2 defa gittim, o konakı da gördüydüm, konaktan çok doğasını sevmiştim birgi nin, evlerin ardındaki doğa ki sen de sevmişsin ivit :) köfte evet tabisi :) birgi güzel tabisi deee gölcük daha da güzel :) bakalım ne fotiler çektin ordaaa :) gölcük yazın çok soğuk olurmuş :) ağaç ev yazdım demiştin, vazcaydın sanırıms :)

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel fotoğraflar çekiyorsun. Hele manzara fotoğrafları harika, bakmaya doyum olmuyor. Güzel bir yermiş, hava kapalı olsa da keyifli bir gezi olduğu belli. :) Yol kenarlarında satılan hediyelik eşyalardan almayı severim, insanların el emeği sonuçta. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet el emeğiyle yapılan her şeyi ben de severim. Çok teşekkür ederim :3

      Sil
  6. Burası özellikle instagramda çok sık gördüğüm ve merak ettiğim bir yer:) Çok güzel bir anlatım olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. IG'de denk gelmedim ama çocukluğumdaki anılar buraya tekrar gitmeye ikna etti beni. Bir gezi yazarı olarak siz de mutlaka burayı görmelisiniz!

      Sil
  7. Online olarak Birgi'de üretim yapan bir yerden bir sürü ürün alıyorum ve hep merak etmiştim nasıl bir yer diye, bu yazı çok güzel denk geldi. Yolumuz düşerse gidip görmek çok isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yolunuz düşer, görmeye değer bir yer :)

      Sil
  8. Fotoğraflar harika, ve köy gerçekten çok güzel. Görmeyi çok isterim.Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, umarım görebilirsiniz. Doğası da, tarihi evleri de o kadar güzel ki... :)

      Sil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.