Yunan Mitolojisi 1: Yaratılış

Üniversite 1. sınıfın ilk döneminde gördüğümüz bir dersti Yunan Mitolojisi. Oldukça basit ama benim için en eğlenceli dersti ve öyle kaldı. Size Yunan Mitolojisinden başlayarak tüm mitleri anlatmayı planlıyorum. Yunan Mitolojisini okulda işlemiş olduğumuz Gods and Goddesses in Greek Mythology - Michelle M. Houle kitabından çevirip özetleyeceğim. Bu kitapla ilgili de sonra bilgi vereceğim zaten. O zaman ilk mitimiz olan Creation yani Yaratılıştan başlayalım.



Yunan Mitolojisi 1
Yaratılış

-Hiçbir şey yokken sadece Kaos vardı. Karadan, topraktan, denizden, insanlardan, tanrılardan önce. Kaos boşluğun adıydı. Kaos zamanında ne düzen ne düzensizlik vardı. Ay ya da güneş yoktu. Zaman bile henüz var olmamıştı. En sonunda kaos kendiliğinden parçalandı, dağıldı ve yeryünüzü, gökyüzünü, denizi oluşturdu. Bu dağılma yaşandıktan sonra her şey çok mükemmel ve huzurluydu.

-Kaos dağılıp başka şeylere dönüştükten sonra yokluktan bir anne var oldu. İsmi Gaia'ydı ve anlamı yeryüzüydü. Gaia, yeryüzüne şeklini verdi. Dağlar, nehirler ve göller oluştu. Bir artist gibi şaheser oluşturdu.

-Kısa bir süre sonra kendi yarattığı dünyasında kendine yardım edebilmesi için çoğalmak istedi. Kendi kendine hamile kaldı. Çocuğunun adı Uranus'dü. Gökyüzünün hakimi oldu. Annesine eşit şekilde güçlüydü ve sonunda annesiyle birlikte olarak beraber başka çocukları oldu.

-Gaia'nın ilk üç çocukları Yüz Eli Olanlar adında canavarlardı. Hepsi birer devdiler ve hepsinin elli tane kafası ve yüz tane eli vardı. Gaia onları çok seviyordu fakat Uranus onların bir gün gelip kendisini alaşağı edip yerine geçmelerinden dolayı korkmuştu. Bu yüzden onlardan nefret edip Gaia'nın rahmine geri göndermişti.




-Tekrar çocuk doğurduklarında yine üç tane canavar meydana gelmişti. Bu sefer isimleri Tepegöz'dü ve alınlarında kocaman tek bir göz olan devlerdi. Korkunç görünmelerine rağmen çok güçlülerdi. Ayrıca annelerinin kullanması için silahlar ve araçlar yapmada da ustalardı. Fakat babaları Uranus bu oğullarından da çok korktu. Çok ama çok uzak diyarlarda Tartarus adındaki bir mağaraya hapsetti bu çocuklarını da.




-Gaia, Uranus'un çocuklarına yaptıklarına çok kızgındı ve üçüncü grup çocuklar doğurdu. Bunlar Titanlardı. 6 tanrı, 6 tanrıça olarak toplam 12 tanelerdi. Tanrıçaların isimleri Tethys, Theia, Mnernosyne, Rhea, Thermis ve Phoebe'ydi. Tanrıların isimleri ise Oceanus, Hyperion, Lapetus, Cronus, Crius ve Coeus'du. Bu tanrılar insanlara en çok benzeyen çocuklardı. Uranus yine bu çocuklarından da korkarak onları da Yüz Eli Olanlar'ın yanına, Gaia'nın rahmine geri yolladı.

-Gaia bu duruma oldukça sinirlenmişti. Çocuklarının özgürce yaşamasını istiyordu. Neyse ki rahmindeki çocuklarıyla iletişime geçebiliyordu. Böylelikle bir plan kurdu ve rahmindeki çocuklarını da kolayca plana yardım etmeleri için ikna etti. Cronus aralarında annesine yardım etmekte en istekli çocuktu - ayrıca Titanların en küçüğüydü- ve beraber planlarını yaptılar.

-Bir gece Uranus, Gaia'nın yatağına geldiğinde Cronus annesinin rahminden sıvıştı ve babasını ekin hasatı için kullandıkları kıvrık bir bıçakla öldürdü. Uranus gözlerinde korku ve ihanetle ölürken, son sözleri de şu oldu: "Cronus, bir gün gelecek ve senin çocuklarında bana yaptıklarını aynen sana yapacak.". 

-Uranus öldükten sonra Gaia'nın rahmindeki tüm çocuklar serbest kaldı ve Tepegözleri de Tartarus'dan kurtardılar. Bunun üzerine Cronus'un kralları olmasında tüm çocuklar hem fikirdi. Cronus kız kardeşi Rhea ile evlendi ve uzun süre barış içinde evreni yönetti.


***

IG: @kayipfisilti

Yunan mitolojisi hakkındaki tüm yazılarımı okumak için: Yunan Mitolojisi

Tüm mitolojik yazılarımı okumak için: Mitoloji

Edebiyata dair tüm yazılarım için: Edebiyat

6 yorum

  1. eveet çok severim mitoloji de arkeoloji de :) ne çok tanrı var de miii :)

    YanıtlaSil
  2. Ben de severim mitoloji :) Edebiyat okuyanlar için olmazsa olmaz bir kaynak :)

    YanıtlaSil
  3. Paylaşım için teşekkür ediyorum. Uranus doğana kadar her şey iyiydi. Sonrası korku filmi gibi olmuş mitoloji. :)
    Emeğinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.
    Yunan mitilojisindeki bu yaratılış hikayesi, şu anda günümüzde kabul edilen güneş sistemi, gezegenler, uzay vs. yaratılışıyla benzerlik gösteriyor. Kaostan sonra bir anne meydan geliyor ve kendi kendine hamile kalıyor ve bu hamileliğinden olan kişi ile birlikte olarak nesillerini çoğaltıyorlar. İlk meydana geliş, kendi kendine hamile kalışı ve ardından doğurduğu erkekle birlikte olarak nesillerinin çoğalması zaten başka türlü olamazdı diye düşünüyorum. Semavi dinlerin kitaplarında anlatılan yaratılışı tam anlamıyla incelemedim ancak, Kur'an'da ilk insanın ve eşinin topraktan yaratıldığı ve yeryüzünün yaşanabilecek bir hale gelmesinden sonra tabi tutuldukları imtihanı kaybedince yeryüzüne gönderiliyorlar. Ancak, onların da çoğalmasına mantıklı bir açıklama getiremiyorlar. Oysa Yunanlılar bu yaratılışı ne güzel anlatmışlar.
    Bu güzel paylaşım için, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar diler, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Üniversiteyi Konya da okudum bende ilk sene mitoloji dersi almıştım. Çok eğlenceliydi. 🤗🤗

    YanıtlaSil
  6. Bir solukta okudum ve Big Bang :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.