Yunan Mitolojisi 2: Titanlar ve Olimposlular Arasındaki Savaş

Yunan Mitolojisinin ikinci kısmındayız. Önceki yazılarımın devamı niteliğinde bu yazı, o yüzden önceki ilgili yazılarımı şuradan görebilirsiniz: Yunan Mitolojisi




Yunan Mitolojisi 2

Titanlar ve Olimposlular Arasındaki Savaş

-Uranus'ün ölümünden sonra dünya yeniden barışa kavuşmuştu. Cronus ve Rhea uzun süre her şeyi kontrol altında tuttular. Fakat bir gün Cronus'un aklına babası Uranus'un onu lanetlediği aklına geldi. Acaba bir gün onun çocuğu da kendisini devirmeye çalışır mıydı?

-Rhea bir gün hamile kaldı ve tabii Cronus bu habere mutlu olamadı. Tarihin kendisini yenilemesinden korktuğu için çocuk doğar doğmaz bebeği bir bütün olarak yutuverdi.  Cronus sonraki doğan diğer dört çocuğu için de aynısını yaptı. Rhea bu duruma çok sinirlendi ve hangi şekilde olursa olsun çocuklarını kurtaracağına yemin etti.

-Rhea altıncı kez hamile kaldığında çocuğunu kocasından kurtarmak için hemen bir plan yaptı. Doğum anı yaklaşırken sanki doğum yapıyormuş gibi rol yaptı. Büyük bir taş alıp bebek battaniyesine sardı. Cronus geldiğinde Rhea ona bu taşı verdi ve Cronus taş olduğunu fark etmeden hemen yuttu.

-Rhea'nın gerçekten doğum anı geldiğinde Crete Adası'na kaçtı. Orada Zeus adındaki çocuğunu doğurdu. Çok güzel ve güçlü bir bebekti, onun büyürken ciddi anlamda çok güçlü bir tanrı olacağını anlamıştı Rhea. Ve biliyordu ki çocukla beraber Cronus'un yanına dönemezdi. Bu yüzden Zeus'u Crete Adası'nda nymph (peri) adı verilen küçük yerel tanrılara büyütmeleri için bıraktı. Cronus olanlardan tamamen habersizdi.


Nymphs (Periler)

-Zeus genç bir adam olduğunda evine, annesi Rhea'nın yanına döndü. Rhea, Zeus'u babası Cronus'un yardımcısı olarak yanına soktu. Cronus onun aslında oğlu olduğunu bilmiyordu. Zeus bir gün Cronus'e onun kusmasını sağlayan içinde özel bir zehir bulunan şarap verdi. Bu sayede önceden yutmuş olduğu tüm çocukları kusarak çıkardı. Çocuklar, babasının karnında çoktan büyümüşlerdi. İsimleri Poseidon, Hades, Hera, Demeter ve Hestia idi. Bunlar Zeus'un kardeşleriydi. Hepsi birbirlerini gün ışığında görebildikleri için çok mutlu oldular. Fakat babaları onları tekrar yutmadan önce hemen bir şey yapmaları gerektiğini biliyorlardı. Babalarının üzerinden henüz zehirli şarabın etkisi geçmeden kaçtılar.

-Genç neslin tanrıları babalarının öfkesinden kaçmak için Olimpos Dağı'na katçtılar.  Olimpos Dağı'nı evleri olarak sahiplendikleri için bu genç tanrılar Olimposlular olarak anıldılar. Oraya gittiklerinde babalarına ve Titanlara savaş açmaya karar verdiler. Bu hem dünyanın kontrolünü ele almak için hem de kendi canları uğruna verilecek bir savaştı. 

-Büyük savaş başladı. Başta Titanların kazanma olasılığının daha fazla olduğu düşünüldü. Fakat Titanlardan Olimposlulara taraf değiştirenler olunca savaşın gidişatı da değişti. Prometheus taraf değiştirenler arasındaydı. İsminin anlamı "ileriyi gören"di ve Olimposluların kazanacağını görmüştü.  Bu yüzden erkek kardeşi Epimetheus ile birlikte taraf değiştirdiler.

-Tepegözler ve Yüz Eli Olanlar da taraf değiştirdiler. Kendilerini Titanlara bağlı hissetmiyorlardı ve Olimposluların daha istikrarlı bir şekilde yöneteceğini düşünüyorlardı. Zeus Tepegözler'den özel bir silah istedi ve Tepegözler de onun için uzaktan fırlatabileceği bir yıldırım yaptılar. Poseidon ise tüm düşmanları alt edebileceği mükemmel üç uçlu bir mızrak yaptı. Son olarak Tepegözler, Hades için giyilince görünmez olabileceği bir miğfer yaptılar.



-Yüz Eli Olanlar'ın hiç yorulmadan verdiği savaşın da yardımıyla Olimposlular Titanları teslim olmaya zorladılar. Titanlar savaşı kaybettikten sonra Zeus ve babası Cronus arasında bilek güreşi yapıldı, kazanan Olimpos Dağı'na hükmedecekti. Zeus üç kere güreşi kazandı ve Olimpiyan tanrılarının kazandığını duyurdu.

-Savaştan sonra Titanlara çeşitli cezalar verildi. Çoğunluk sonsuza kadar Tatarus'a hapsedildi. Yüz Eli Olanlar buranın güvenliğini sağladı. Titanlı Lapetus ve Themis'in oğlu Atlas Titanların savaşta lideri olduğu için özel bir cezaya uygun görüldü. Sonsuza kadar dünyayı sırtında taşıyacaktı. 




-Babaları Cronus'u tamamen yok etmek istemediler onun yerine sonsuza kadar kalması için Ölüm Adası'na gönderdiler. Cronus çocuklarını başta yok etmek istese de mağlup olduktan ve sürüldükten sonra Zeus'a rehber olsun diye uzaktan rüyalarını yolladı.

-Cezalar verildikten sonra sıra ödüllere geldi. Hades Ölüm ve Yeraltı Lordu oldu. Poseidon tüm denizlerin ve dünyadaki suların kontrolünü ele aldı. Zeus gökyüzünün, gökyüzünün kapladığı her şeyin, yani yeryüzünün ve tanrıların kralı oldu.

-Önemli kararlar alındıktan sonra iş bölümü de gerçekleşti. Demeter, tarım ve büyüyen her şeyin tanrıçası oldu. Hesita kalbin, sıcaklığın ve ev tanrıçası oldu.  Hera abisi Zeus ile evlendikten sonra o da evlilik tanrıçası oldu.

-Olimposluların da çocukları oldu. Ve bazıları farklı şekilde dünyaya geldi. Mesela Athena, Zeus'un kafasının bir parçasından meydana geldi. Bilgelik Tanrıçası ve Atinalıların Koruyucusu oldu.  Hera, Hephaestus'a kendi kendine hamile kaldı. O da ateş tanrısı oldu. Yine Zeus'un ve Hera'nın çocuğu Ares, savaş tanrısıydı.

-Apollo, ışık ve müzik tanrısı; kız kardeşi Artemis ise avcılık tanrıçasıydı.  Onlar ise Titanlı Phoebe ve Coeus'un çocuğu Leto'nun çocuklarıydı.

-Aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite, deniz dalgalarından doğmuştu.




-Hermes, Zeus'un Maia'dan olan çocuğuydu. Bebekken bile öyle hızlıydı ki sonra tanrıların ulağı oldu.


***

IG: @kayipfisilti

Tüm mitoloji üzerine yazılarımı görmek için: Mitoloji

3 yorum

  1. Merhabalar.
    Mitolojiye bayılırım. Alman fiozof ve Ahlakçı Ludwig Feuerbach'ın Klasik İbrani ve Hırısitiyan Antikçağ kaynaklarına göre kaleme aldığı "Tanrıların Doğuşu" isimli kitabını incelemeye devam ediyorum. Sizin bu mitilioji anlatınızda Zeus'un nasıl doğduğu ile ilgili hikayesi çok ilgimi çekti. Paylaşım için emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Alman filozof Ludwig; "Tanrı, aslında bir talebin, dileğin nesnesidir; o, talep edildiği, içten arzu edildiği, istendiği için, tasarlanmış, düşünülmüş, inanılmış bir varlıktır." diyor.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. botticelli resmi çok güzel de mi yaaa :) olympos isminin kaynağı kesin değil biliyon muu :)

    YanıtlaSil
  3. Ayy ne iyi geldi mitoloji evdeki Akhilleus un Şarkısı kitabı beni çağırıyor şu an sanki... 😂

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.