Nimfler - Yunan Mitolojisi

Nimfler, Yunan mitolojisinde dişi doğa tanrılarıdır -ya da ruhlarıdır da diyebiliriz-. Dağ, orman, nehir, pınar ve diğer su kenarlarında yaşarlar. Nimfler ölümsüz, güzel varlıklar olduğu inanılan, büyük güçlere sahip, genellikle genç kızlar şeklinde görülen varlıklardır. Doğal dünya ile sıkı bağlantıları vardı ve kendi yaşam alanlarının bekçileri olarak görülürler.



Nimfler yaşadıkları yere göre farklı türleri vardır. Mesela Naiadlar, tatlı su nimfleridir ve nehir, dere, pınar gibi yerlerde yaşarlar. Dryadlar ise ormanlarda ve ağaçlarda yaşarlar. Oreadlar ise dağ nimfleridir. Nereidler, deniz nimfleri ve Oceanidler ise okyanus nimfleridir. -Bu arada İngilizcede okyanus anlamına gelen Ocean kelimesinin söylemesi en hoşuma giden kelime olduğunu söylemiş miydim? Şöyle hafif ve kulağa çekici gelen bir söylenişi var, "Oğşın" diye okunur-.


Nimfler Yunan mitolojisinde sıkça, tanrılar, yarı-tanrılar ve ölümlüler için romantik ya da cinsel arzulara hitap edilecek şekilde betimlenir. Birçok mitolojik hikâye, nimfler ile tanrılar arasında geçen olayları içerir ve bunun sonucunda çeşitli aşk ilişkileri ortaya çıkar. Mesela nimf Daphne ile tanrı Apollo arasında geçenler buna örnek olabilir.


Kısacası nimfler Yunan Mitolojisi için önemli bir role sahiptir. İnsanlar ile doğal dünya arasındaki bağlantıyı temsil ederler. Mitolojik hikayelerde büyüleyici ve cazibeli figürler olarak sıkça tasvir edilirler.


***

IG: @kayipfisilti

Tüm mitolojik ve Yunan Mitoloji yazılarım

Edebiyata dair tüm yazılarım


Kaynak: Resim: Peakpx

7 yorum

  1. Mitolojik karakterlere pek çok romanda da rastlıyoruz. Fazla bilgim olmadığı için öğrenmek iyi oldu, ilgi çekicilermiş. Teşekkürler paylaşım için. 😊

    YanıtlaSil
  2. Ananem çok eskiden ırmak ve dere etrafında periler olduğundan ve gördüklerinden bahsederdi. Nedense onu anımsadım...

    YanıtlaSil
  3. nimfler evet yaa kurgu romanlar için ne güzel malzeme de mi onlar :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir yazı olmuş hocam kolay gelsin

    YanıtlaSil
  5. Mitoloji hakkında ayrıntılı bilgim yok ama bu türü biliyordum. Kurgusal karakter olarak kullanımları da güzel oluyor :) Ocean kelimesinin telaffuzu bence de çok hoş.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.
    Her ne kadar mitoloji benim de ilgi alanıma girmiş bir bilim dalı olsa da, bugüne kadar doğru dürüst bir kaynak inceleyemedim. Ancak, bloglarda mitoloji ile ilgili paylaşılan yazıları da okumaya gayret ediyorum. Şu anda sadece incelemek amacıyla okuduğum "Tanrıların Doğuşu" isimli Alman felsefeci Ludwig Andreas Feuerbach'ın kitabı üzerinde bir çalışma yapıyorum.

    Yunan mitolojisi üzerine çok hikaye ve efsane duydum ve bazı mitolojik hikaye ya da efsanelerden okuduğum da oldu. Ama derinlemesine bir inceleme ve araştırma yapamadım. Şu anda yine Yunan mitolojisinden paylaştığınız Nimfler dişi doğa tanrıları hakkında bilgi edindim. Paylaşım için teşekkür eder, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Sağlıcakla ve esen kalın.

    YanıtlaSil
  7. benim kaynaklarımda bunlarla aynı mı bilmiyorum ama bugünk
    müzik kelimesinin kökünü oluşturuyorlar Mousa diye geçiyor. Müzik kelimesinin kökeni Yunan Mitolojisi’ne dayanır. Eski Yunancada Musike sözcüğü Mus’a ait sanat anlamını taşır. Mitolojiye göre Zeus’un kızları sayılan (Mousa ) Musa adı verilen, her biri ayrı çalgı çalan dokuz küçük esin perisi, tüm dünya güzelliklerini ve ahengini düzenlemek için görevlendirilmişlerdir. Her birinin dans edip şarkı söyleyerek yaratıcı düşünceyi besledikleri, hastaları iyileştirerek, karanlık düşünceleri uzaklaştırdıklarına inanılırdı. Şarkıları duyan insanları büyüleyen bu perilerin adı bugün kullandığımız müzik kelimesinin köküdür.

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.