Gece Yarısı Ayini (Midnight Mass) - Dizi Önerisi

Severek izlediğim bir mini diziden bahsedeceğim. Yabancıların çoğu beğenmiş, Türklerin çoğu topa tutmuş nedenini anlamadığım bir şekilde. Bence alışılagelmişin dışında bir vampir dizisi. Ben çok beğendim. 8/10lik bir dizi benim için. Genel özelliklerinden başlayarak diziden bahsedeyim.


Spoiler (detaylı bilgi) içermez.



Mini dizi olan Gece Yarısı Ayini (Midnight Mass) sadece bir sezon, yedi bölümden oluşuyor. Netflix'te 2021'de yayınlanan bu dizi, korku türündeki çalışmalarıyla tanınan Mike Flanagan tarafından yaratılmıştır. Bölümler yaklaşık olarak bir saat sürüyor. IMDB puanı ise 7.7/10. Dizinin fragmanı:




Dizinin Konusu ve Teması


Dizimizin konusu Crockett adındaki bir adaya gizemli ve oldukça karizmatik bir rahip olan Paul Hill'in gelmesiyle beraber gerçekleşen doğaüstü olaylardır. Dizi ilerledikçe adada ürkütücü olayların olduğu ve ada sakinlerinin bunu Hristiyanlığın mucizeleri olarak görmesiyle açıklanıyor. Fakat burada bir sorun vardır ki o da dini fanatikliktir. Dizinin üzerinde durduğu en büyük problem dini fanatiklikten gözleri kör olmuş insanlardır. 


Ayrıca suçluluk ve günah temaları üzerinde de durulmuştur. Karakterler geçmişte yaşamış olduğu kimi büyük hatalardan dolayı çektiği acılar gözlenmektedir. Hatta rahibin kendisi Paul Hill bile ağır bir yük taşımaktadır; bağışlama ve kurtuluş üzerine birçok söylemlerde bulunmaktadır.


Bağımlılık gibi konulardan da bahsediyor. Alkol ve uyuşturucunun dönüşü olmayan hatalara neden olabileceğini görüyoruz. Bir diğer önemli unsur ise izolasyon. Adadan ana karaya sadece sabah ve akşamları bir vapurla gidilebiliyor. Bu da hem sakinleri tarafından güçlü bir birliktelik duygusu hem de kapana kısılmışlık duygusu yaratıyor.


Karakterler

Oyuncular oldukça başarılı bir şekilde karakterlerini üstleniyorlar.  Hatta hiçbir akristi/aktörü tanımıyordum ya da belki de önceden görmüşümdür ama anımsayamadım ama oyunculuklarından oldukça etkilendim. Başrolde Hamish Linklater, Kate Siagel, Zach Gilford gibi isimler yer almakta. Ben bazılarından bahsedeceğim şimdi.


Rahip Paul Hill




Rahip Paul Hill'i Hamish Linklater oynuyor. Gotik, vampirimsi bir havasının olmasının yanı sıra fazlasıyla dindar olması onu oldukça ilginç ve karizmatik kılıyor. Rahip Paul Hill, Crockett Adası'na geliyor ve önemli değişikliklere yol açıyor. Kendi içinde iyi ve kötüyle savaş veriyor bu da onu karmaşık bir karakter haline sokuyor. Adanın sakinlerine liderlik yapıyor ve onları oldukça canlı bir hale getiriyor fakat etrafını saran doğaüstü olaylar rahibi daha anlaşılmaz ve gizemli yapıyor.


Bev Kaene




Bev Kaene karakterine Samantha Sloyan'dan başkası olamazdı gibi geliyor bana. Sanki cuk oturmuş. Bev, Rahip Paul Hill'in öğretilerine derinden bağlı, fanatik bir dindar ve herkes için gayret göstermeye çalışan ama bunu yanlış yollarda yapan biridir. Dizide kutuplaşmaya neden olan, fanatizmin ve kör inancın tehlikelerini sembolize eden bir karakter.


Erin Greene & Riley Flynn



Erin Greene (soldaki), Kate Siegal tarafından canlandırılıyor. Adanın sakini ve dindar biri. Doğaüstü olayları fark eden ilk kişilerden. Akıllı bir kadın. Riley Flynn (sağdaki) ise Zach Gilford tarafından canlandırılıyor. Şüpheli ve kuşkulu bir karaktere sahip. Dinden, mucizelerden daha çok bilimden ve mantıktan yana. Gizemli olayların ardındaki gerçeği ortaya çıkarmada büyük bir rol üstleniyor. 


Bunların dışında daha önemli birçok karakter var. Mesela müslüman bir baba oğul var. Şerif Hasan ve oğlu Ali. Şerif Hasan, Crockett Adası'nın düzenini sağlamaktan sorumlu, İslam dinini benimsemiş ve onu gittiği her yerde korumakta kararlı, iyi bir insan.


Müzik

Dinler ve doğaüstü temaları işlendiği için genelde ilahiler duyuyoruz ve zaman zamanda gerilime bağlı olarak korkunç hava veren melodileri dinliyoruz.



Dizi Hakkında Düşüncelerim

Ben oldukça keyif alarak izledim. Beni zaman zaman sorgulamaya, düşünmeye itti. Çok korktuğumu söyleyemem ama çok nadir de olsa gerildiğim anlar oldu. Sonu beklediğim gibi bitmedi, ilginçti. Benim için en büyük sorun fazla uzun diyaloglardı. Bazen ciddi anlamda ilerletesim geldi. Onun dışında kurgusu oldukça güzel, vampir dizilerinden farklı, özgündü. İzlemeli misiniz? Doğaüstü, vampir konulu dizileri seviyorsanız kesinlikle!


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm dizi önerilerimi ve yorumlarımı görün

Tüm dizi & film önerilerimi ve yorumlarımı görün

3 yorum

  1. izlemiştim. vampir ve zombi hiç kaçırmam :)

    YanıtlaSil
  2. İlginçmiş, severim böyle diziler ben güzel öneri oldu. :)

    YanıtlaSil
  3. Gerçeği yansıtmadığından olsa gerek doğaüstü, vampirli filmleri pek sevemiyorum. Bu tarz severlere güzel bir seçenek geldi bana. :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.