Girit ve Atina Efsaneleri I: Minos, Theseus ve Minotor

Girit ve Atina, Yunan mitolojisinin önemli yerlerindendir. Bu bölgelerde geçen birçok efsane bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları Minos, Theseus ve Minotor; Deadalus ve Icarus; Athena'nın Doğuşu'dur. Minos, Theseus ve Minator'un hikayelerinden bahsedeceğim bu gönderimde. Bölümler halinde gideceğiz çünkü fazlasıyla uzun. Tüm mitolojik yazılarımı şuradan görebilirsiniz: Mitoloji

Not: Bu mitolojik hikayede uygunsuz şeyler bulunmaktadır (+18 içerik).


 GİRİT VE ATİNA EFSANELERİ

 Bölüm 1

Minos, Theseus ve Minotor



Zeus, Europa'yı kaçırıyor...


Zeus , Euroa'yı Fenike'deki bir çayırda çiçek toplarken gördüğünde ona aşık oldu ve onu kaçırmak için kendini boğaya dönüştürdü. Ağzından büyülü bir çiğdem üfleyerek Europa'yı etkisiz hale getirdi. Onu sırtına aldı ve denizleri aşarak Girit'e götürdü. Burada kendi formuna geri döndü ve Europa, Zeus'un metresi oldu. Bu yeni evlerinde Zeus'un Europa'dan üç oğlu oldu; Minos, Rhadamanthys ve Sarpedon.


Zeus Europa'ya birçok değerli hediyeler verdi. Hephaistos'un atölyesinden bir kolye, bronz bir dev olan Talos adında bir gözcü (daha sonra Medeia tarafından öldürülmüştür), asla hata yapmayan bir av köpeği ve av mızrağı. Zeus için veda zamanı geldiğinde, Europa'nın Girit kralı Asterios ile evlenmesini sağladı. Asterios, Europa'nın tanrısal olarak doğmuş çocuklarını evlatlık alıp onlara babalık yaptı ve onlardan başka da çocuğu olmadı. 


Minos, Pasiphae ve Minotor'un Kökeni


Üvey babaları Asterious'un ölümünden sonra Minos ve Sarpedon taht için savaştılar ve Minos savaşı aldı. Sarpedon ve takipçilerini sürgün etti. Burada bir not düşeceğim. Bu kısım için ayrı bir anlatı daha vardır ki o da iki kardeşin birbiri ile savaşmalarının asıl nedeninin ikisinin de aynı oğlanı sevmesidir. İki kardeş Apollo'nun oğlu olan Miletos'a aşık olmuştur ve Miletos, Sarpedon'u tercih ettiğinde Minos çok öfkelenerek ikisini de sürgün etmiştir. Minos, güneş tanrısı Helius'un kızı Pasiphae ile evlendi ve ondan Katterus, Daukalion, Androgeos ve Glaukos adında dört oğlan; Ariadne ve Phaidra da dahil olmak üzere birçok da kız çocuğu oldu. Ayrıca Minos'un başka nimflerden de birçok çocuğu oldu. Buna kızan Pasiphae onun üzerinde büyü yaptı ve ne zaman Milos başkasıyla beraber olsa yılanlar, akrepler ve kırkayak şeklinde boşalım yaşamasını sağladı. Ama bu lanet de başka bir metres tarafından ortadan kaldırıldı. 


Minos


Minos, politika alanında  yasa düzenlemelerindeki zekası  ve büyük bir denizci imparatorluğu kurucusu olarak biliniyordu. Deniz gücünün potansiyelini tanıyan ilk kral olarak, donanmasını kullanarak yönetimini Ege Denizi'nin çoğu adasına genişletti. Aynı zamanda Minos, antik çağda hayranlık uyandıran Girit anayasasıyla bilindi. Yasama çalışmaları hakkında danışmak için her dokuz yılda bir Ida Dağı'nda bulunan kutsal bir mağarada (bu mağara Zeus'a aittir) babasını ziyaret ederek, Zeus'un tavsiyelerinden yararlandı. Üstelik Minos, yeryüzündeki adaletiyle o kadar ünlüydü ki ölümden sonraki hayatında Hades'in ölüleri yargılayan yargıçlardan biri olarak seçildi. Fakat, kendisi tarafından zulme uğramış olan bir toprak olan Atina'da desteklenen başka bir görüş vardı onun hakkında ve o da onun tiran olduğuydu.


Minotor


Minos'un asıl efsanelerinin çoğu Minotor'un hikayesi ile bağlantıdır. Tahtına olan iddiası tanrılar tarafından onaylanmıştı ve bunu halkına, Giritlilere göstermek istiyordu. Bu yüzden Poseidon'a denizden bir boğa göndermesi için dua etti ve boğa geldiği zaman boğayı ona kurban etmeyi vaat etti. Ancak Minos, boğayıgördüğünde güzelliğinden o kadar etkilendi ki onu kendi sürüsünün arasına kattı. Sürüsünden başka bir tanesini Poseidon'a kurban etti (başka bir alıntıya göre de her sene en iyi boğasını Poseidon'a kurban etmiştir). Her halükarda Poseidon asıl boğayı alamadığı için çok öfkelenmiştir. Bu yüzden gönderdiği boğayı çok vahşi bir hale getirip Pasiphae'nin de bu boğaya karşı doğal olmayan bir tutku beslemesine sebep oldu. O sırada Atinalı Daidalos (en iyi zanaatkarlardan biri), Atina'da cinayet suçundan kaçıp Girit'e gelmişti. Pasiphae sırrını Daidalos'a açtı, Daidalos'da ona sığır derisi kaplamalı tahtadan bir inek yaptı, yani Pasiphae inek kılığına girdi. Sonuç olarak Pasiphae'nin boğayla olan ilişkisinden bir canavar doğdu. Bir boğanın başına ve kuyruğuna; bir insanın da vücuduna sahip olan bir canavar, ismi ise Minotor'du. Minos daha sonrasında Deidalos'a büyük, korunaklı bir labirent inşaa ettirdi, burası Minotor'un evi ve hapishanesi oldu. 


Daidalos yeğenini öldürdüğü için Atina'yı terk etmişti. Çünkü yeğeni Talos'u yanına çırak almıştı ve Talos'un yeteneği onu gölgede bırakacak seviyeye gelmişti bu da Daidalos'un kıskançlığına neden olmuştu. Talos çömlekçi tezgahı, daire çizme aracı gibi her türlü harika aleti icat ediyordu. Hatta tesadüfen düzgün sıralanmış dişleri olan bir yılan çenesi gördüğünde testereyi icat etmişti. Talos'un son başarısı Daidalos'un kıskançlığı iyice körükledi. Daidalos onu Akropolis'ten aşağı atarak öldürdü. Talos'un cesedi bulunduğunda Daidalos, Areiopagos mahkemesinde cinayetle suçlandı ancak Girit'e kaçarak cezadan kurtulmayı başardı.


Bu bölümün devamı gelecektir...


***

IG: @kayipfisilti
Yunan mitolojisi ve diğer tüm mitolojik yazılarımı görün
Edebiyata dair tüm yazılarımı görün

Kaynaklar: 2. Resim: Greek Mythology | 2. Resim: Legends

4 yorum

  1. İçimden "aferin sana," demek geldi, ilgi alanların ve onlardan elde ettiklerini kendi üslubunla yazıya dökmen bu ülkeyi kadınlar kurtaracak iddiamı, üstelik gençliğini de göz önüne alınca o kadar destekleyici bir örnek ki... Sen ve benzerlerinle blogdaş olmak beni çok mutlu ediyor. İyi ki burada ve bizimlesiniz...

    YanıtlaSil
  2. Heyecanla okuyorum yahu :)

    YanıtlaSil
  3. biliyor musuun, bir dolu zeus var mitolojide :) yıllar içinde birçok tanrıya zeus demişler :)

    YanıtlaSil
  4. Mitolojiyi çok seviyorum. Büyüklere masallar diyarı ☺️. Bu arada blog konseptini ve temasını çok beğendim 👍

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.