Supernatural Dizisinin Mitolojiyi Ele Alışına Dair Eleştiri

Dikkat, bu gönderi spoiler (dizi hakkında detaylı bilgi) içerir.


Supernatural dizisinin yıllar önce 5. sezonunu bitirip bırakmıştım. Birkaç ay önce, uzunca bir zaman sonra ilk defa karşıma Instagram üzerinden bir videosuna denk geldim ve ne kadar özlemiş olduğumu fark ettim. Dedim, şöyle çerezlik niyetine kaldığım yerden birkaç bölüm izleyeyim bari. 6. sezondan başladım, şimdi 8. sezondayım. Sanırım bu diziyi de bitireceğim. Bitirdikten sonra daha detaylı bir inceleme yaparım zaten. Bugünkü konumuz ise daha çok mitoloji üzerine...




Dizinin ilk sezonlarını hatırlıyorum. Oyunculuklar şahane, hikayeler ilgi çekiciydi. Fakat 6. sezondan itibaren ciddi şekilde eleştirdiğim şeyler oldu. Özellikle 8. sezonun 16. bölümünde bunu fark ettim. Supernatural dizisinde tüm yaratıklar insan şeklinde. Şeytanlar, melekler, Lucifer, Leviathanlar... Hepsi, hepsi insan formundalar. Hadi bu da tamam. Ama en son mitolojik üzerine yazılan bir senaryoda, Prometheus'u dilenci, Zeus'u takım elbise ve Artemis'i deri ceket içinde görmek beni çıldırtmadı değil.


Gündelik kıyafetler içinde ARTEMİS...

Önce hikayeden bahsedeyim. Bu sezonlarda ana hikayeden daha çok yan hikayeler daha çok ilgimi çekti açıkçası. Bu bölümün hikayesi de güzel. Sürekli ölüp canlanan bir insanı yakalayan Winchester kardeşler onun Prometheus olduğunu ve dağından kaçmış olduğunu ortaya çıkartıyorlar. Dizi de bu mitolojik hikayeye değiniyor. Ben de önceden paylaşmıştım bu hikayeyi detaylı bir şekilde, öğrenmek isterseniz: Prometheus ve Dünyanın İlk Canlıları


Daha sonra Prometheus'un karısı ve oğlu olduğu öğreniliyor ve asıl sorun şu ki Zeus'un Prometheus'a  uyguladığı lanetin aynısı oğlunda da vardır. Küçük çocuğu kurtarmak isteyen Winchesterlar Zeus'u kapana kıstırıp öldürmek isterler. 



Gelelim benim eleştirime... Dizide yapılan açıklamaya göre - Castiel bunu önceki bölümlerde vurguluyor - insanlar doğaüstü yaratıkların gerçek formunu göremez. Meleğin kanatlarını mesela. Gerçekteyse bu tarz efektler uygulamak pahalı ve bu karşılanamıyor. Bu anlaşılabilir. Fakat bence, makyajla, saç şekilleriyle ve kıyafetlerle bu daha çok hissettirilebilirdi. Mesela Artemis'in ilk sahneye girişinde bir Yunan tanrıçası değil, modern kurgu filmden çıkmış seksi bir suikastçı olduğu izlemine kapıldım. Artemis'i daha çok aşağıdaki gibi görebilirdik bence:



Ayrıca neredeyse tüm canavarları takım elbise içinde ve cool bir şekilde görüyoruz. Hepsi hazır-cevap, aşağıdan vuran iğnemelerle dolu. Hatta bu konuya değinmişken Jansen Ackles'in rolüne de değinmek istiyorum. Artık havalı görünmesini sağlamak için mi bu şekilde yapılmış ya da Ackles rolünü daha mı ciddiye almaz olmuş bilmiyorum, acayip kasıntı bir Dean Winchester ile karşılaşıyoruz. İlk sezonlarda ne kadar samimi bir karakter olduğunu hatırladığım için bu da beni rahatsız eden şeylerden biri oldu.Evet, o zamanlarda da havalı bir karaktere sahipti ama bu sezonlarda havalıdan çok tam olarak kasıntı diye tanımlayabilirim. Belki bu Ackles'in oyunculuğuyla da alakalı olabilir. Şimdi geri dönelim asıl konumuza. 



Soldaki Leviathanların başı Dick, sağdakiyse şeytanların başı Crowley. İkisinde de aynı alaycı gülüş, takım elbise ve hazır cevaplar. Sanırım dizinin en büyük problemi bu. Tekrarlayan karakterler, sanki oyuncular gözümüze sokulmak istenirmiş gibi sürekli ölümden dönen karakterler. 


Yine de bu kadar yerdiğime bakmayın , eğlenerek izliyorum. Bazen kafa dağıtmak için düşük bütçeli, çokta üzerinde durulmayan şeyleri sevebiliyorum. Özellikle kimi yan hikayeleri gerçekten güzel. 


Peki sizin bu konu hakkında düşünceleriniz neler? 


***

IG: @kayipfisilti

Tüm dizi ve film incelemelerimi görün.

Dizi incelemelerimin tümünü görün.


Kaynaklar: Baştan 3. Artemis çalışması: DeviantArt

5 yorum

  1. Çok eskiden tvde bir kanalda denk gelince izliyordum. O yüzden çok hakim değilim, fazla da hatırlamıyorum ama ilgi çekici geliyordu. Eleştirilerinde haklısın bence, karakterlerin hep aynı tarz olması sıradan olmuştur. Görsellik konusunda zayıflık kötü olmuş, sonuçta bu tür sıradanlığı kaldırmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Yine işte ilk sezonlarda konular ve karakterlerin gelişimi vs. iyiydi ama işte benim genel görüşüm bir şey çok uzadı mı olmuyor :) Tadında bırakmak gerek her şeyi...

      Sil
  2. Bu dizi benim favorilerimden biri değildi açıkçası bende melek dedin mi kanat efekti görmek istiyorum açıkçası. 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum sizi. Ben ilk sezonlarını sevmiştim açıkçası. Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  3. hımms eğlenmek için olur herhalde :) eğlenmek için dini de çok kullanırlar, isayı, rahibeleri, papazları filan :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.