Çatalhöyük Gezisi

Konya, Türkiye

Ahh havalar fazla iyi değil mi? Yani... fazla iyi... Olması gerektiğinden fazla, aşırı. İki haftadır Konya 10-15 derece civarında. Geçen sene ayın 17'sinde kar yağmaya başlamış Konya'da ve eksilerdeymiş. Ama bu sefer oldukça geç gelecek gibi kış. Hayra alamet değil. Kötü yanı, yürüyüşümde birçok ağacın çiçek açmış olduğunu gördüm. Gerçekten yazık olacak. Neyse, tek güzel yanı hala gezilebilir bir hava olması.




Çatalhöyük'e bir iki sene önce de gitmiştim. Eski fotoğrafları da katıp bu gezimi paylaşacağım. Mis gibi bir sabah buraya tekrar gitmeye karar verdik. Hava çok güneşliydi önceki gittiğimiz zaman, annem o yüzden gezememişti dışarıda da biraz yürümek durumunda olduğumuzdan.



Çatalhöyük, Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alıyor. Konya'nın merkezine 50, Çumra ilçesine 11 kilometre uzağında bulunuyor. Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Girişteki görevli etrafı tanıtıyor sadece ve nasıl gezmemiz gerektiğini anlatıyor. Önce burası hakkındaki aydınlıtıcı bilgileri paylaşmak istiyorum:



Gezimizin ilk noktası müze oluyor. Müzenin önündeki bir heykel ilgimizi çekiyor. Ana Tanrıça olarak geçiyor ve Neolitik dönemin ortalarında pişirilmiş kilden yapılmış. Kendisi adından da anlaşabileceği gibi bereket tanrıçası. Orijinal heykel değil. Aslı başka ülkede bulunuyor. Aşağıdaki resimde alttan soldaki resim.



🏚 MÜZE 

Tek odasını gezebildiğimiz müzede yapılan kazılardan çıkan eşyalar sergileniyor ve bu eşyalarla ilgili ve genel olarak Çatalhöyük ile ilgili birçok hayret verici bilgi bulunuyor. Giderseniz okumadan geçmeyin.




🏘MODEL EVLER

4 tane model ev bulunuyor. 2017 yılında yapıldılar. Yapılmış olan bu evlerde aşağıdaki resimlerde görebileceğiniz gibi kapılar bulunuyor fakat aslında o zamanlar, yani bundan 9000 yıl önce kapı kullanılmadı, onun yerine çatıdan inen bir merdiven ile evlere girip çıkılıyordu.



8 bin kişinin yaşadığı Çatalhöyük'te sokaklar bulunmuyor, evler hep birbirine yapışıktı. Model evlerde de görebileceğiniz gibi avcılıkla ilgili birçok resim bulunuyor ve avladıkları hayvanların boynuzlarını, kafalarını vs. evde süs olarak kullanıyorlardı. Ölülerini kendi evlerinin altına gömüyor ve bazen akbabalara veriyorlardı.



En sağdaki resimde sıra dışı bir şey fark ettiniz mi? Esrarengiz bir şey? Parlayan gözler mesela? Bu oda baya karanlıktı ve ilk gördüğümde korkmuştum.  Hiçte kıpırdamamıştı. Sonra dışarı çıkarken bizi takip edince kendisinin bir kedi olduğunu fark ettik. Bu arada içinde durduğu şeyde kadınların mutfak eşyalarını vs. koymaları için.



HÖYÜKLER

Doğu ve batı yönlerinde iki tane höyük bulunmakta. Doğudaki Neolotik Çağda, batıdaki ise Kalkolitik Çağda yerleşim yeri olarak değerlendirilmiştir. İki bin yıl kadar kullanılmış buralar. Batı höyüğüne bu gittiğimde giremedim. Hala kazı çalışmaları yapıldığı için bir senedir kapalıymış. Ayrıca etrafında hiçbir şey bulunmuyor fakat biz gittiğimizde etrafına yeni müze, restoranlar inşa edildiğini gördük.




Daha fazle resim:








***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm gezi yazılarımı görün: Gezi günlüklerim

Konya'da gezdiğim diğer yerler: Konya gezi günlüklerim

11 yorum

  1. Çatalhöyüğü hep merak etmişimdir. İnşAllah en kısa zamanda ve ilk fırsatta Çatalhöyüğü gezmek ve incelemek istiyorum. 9000 yıl öncesi bir tarihin kalıntılarına ulaşılmış olması hayli ilgi çekici. Bir diğer konu da model evleri çok beğendim. Eski kerpiç evler, benim ilgi alanımdır.
    Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar diler, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok merak ettiğim yerlerden biri:) Sizde çok güzel anlatmışsınız:)

    YanıtlaSil
  3. Müthiş... Özellikle model evler çok ilgimi çekti. Kediyi o şekilde görsem kesin nabzım yükselirdi. Ürkütücü pozunu saymazsak çok tatlııı :) Kalemine sağlık :))

    YanıtlaSil
  4. Ben daha hiç gidemedim, Konyalı olacağım bir de. :) Evlere çatılardan girilmesi ilginçmiş. Evlerin içi ilginç görünüyor, iskeletler ürkütücü. Kedi de insanları korkutmaya çalışmış sanki. :) Fotoğraflar çok güzel, sondaki yolu sevdim, tam yürüyüş yapmalık.:)

    YanıtlaSil
  5. Başından beri fotoğraflar çok dikkatimi çekiyor, merak ettim fotoğraf makinesi ile mi? Fotoğraf makinesi -ben Nikon DSLR kullanıyorum- ise marka ve modeli lütfen:) Cep telefonu ise küt diye düşerim şuraya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Senelerdir telefonum Redmi Note 7 ile çekiyorum fotoğrafları. Sitemde bulunan tüm resimler de şu ana dek telefon ile çekildi :)

      Sil
    2. Çok maharetlisiniz sen ve telefonun:)

      Sil
  6. Yıllar önce üniversitede iken gitmiştim. Pek de değişmemiş valla. :) Güzeldi sevmiştim.

    YanıtlaSil
  7. burayı görmedim merak ettim saol :) gezmek bence de bu dünyada yapılacak en keyifli etkinlik :)

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel bir tur olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel bir tur olmuş! :) Havalar da evet, ancak soğudu

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.