Belle ve Sebastian Serisi | Film Önerisi

Birkaç sene önce (sanırım 3-4 sene önce) annemler film kanallarından birinde bu serinin üçüncüsünü izliyorlardı. Nadiren odasından çıkan ben, bir ziyaret edeyim annemleri diyerek salona geçmiştim o sırada. Televizyona baktığımda acayip güzel manzaraya ve atmosfere ait olan bu filmi görünce film bitene kadar yerimden kalkamamıştım. Geçenlerde Instagram arşivimde denk gelince, eh dedim bari tüm seriyi izleyeyim.




Üçlü seri halinde olan ve aynı ada sahip bir kitaptan (kitap Cecile Aubry tarafından yazılmıştır) uyarlama olan bu Fransız film serisinin genel konusu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız Alpleri'nde dedesi ve teyzesiyle yaşayan yetim Sebastian'ın kendisi kadar sevimli olan pirene türündeki bir köpekle karşılaştıktan sonra aralarında güçlü bir bağ oluşarak beraber birçok macera yaşamalarıdır.


Nicolas Vanier tarafından yönetilen bu seri, çocuk filmleri olarak görülse de kesinlikle yediden yetmişe herkesin izleyebileceği, hatta böyle en çok ailecek izlenebilecek, sıcacık hissettiren sürükleyici bir seri. Bir kere - kişisel olarak- kar ambiyansının olduğu herhangi bir şey her zaman beni kendine daha fazla çekiyor, yani 1-0 önde başlıyor gibi, bir de sevimli hayvanlar eklendiğinde buna +1 puanı daha alır. Oyunculuklar, olay örgüsü, mekan, kostüm, her şey fazlaca iyi. Benim seriye genel puanım 9/10.



1. Film (2013) Belle ve Sebastian’ın ilk film uyarlaması, genç bir çocuk olan Sebastian ile sadık köpeği Belle arasındaki bağa odaklanan içini ısıtan bir hikayedir. Film, II. Dünya Savaşı sırasında Fransız Alpleri’nin soluksuz manzaralarında geçer. Zorlu koşulların içinde dostluk, cesaret ve kararlılık özünü harika bir şekilde yansıtıyor.


Canlı ve oldukça maceracı bir ruha sahip olan Sebastian, yaşadığı yerin yerlileri tarafından haksız yere 'canavar' olarak adlandırılan Büyük Pireneler cinsi köpek Belle ile güçlü bir bağ kurar. Mültecilere yardım etmek ve savaş zamanında Alman işgaline karşı koymak da dahil olmak üzere maceralarla dolu bir yolculuğa çıktıkça bağları daha da güçlenir.


İkinci Film: Sevgili Dostum (2015) Bu bölümde, Sebastian ve Belle'ın bağı yeni zorluklarla yüzleşirken ve birlikte başka büyüleyici bir yolculuğa çıkarken daha da derinlemesine görülüyor. Konusu Sebastian'ın teyzesinin bir uçak kazası geçirmesi ve yeterli araştırmaların yapılmaması sonucu Belle ve kendisini teyzesini bulmaya adaması.



Üçüncü Film: Cesur Dostum (2018)



Serinin son filminde aynı kendisi gibi üç bebeğe sahip olan Bella'nın başı belaya giriyor ve yavruları da bu tehlikeye sürükleniyor.  Sebastian ile aralarındaki bağ hiçbir zaman bozulmadığı için Sebastian köpeğini yalnız bırakmıyor ve onun için elinden geleni yapıyor.


Karakterler & Oyuncular
Felix Bossuet (Sebastian olarak)



Ana karakterimiz olan Sebastian, oldukça cesur, güler yüzlü ve merhametli bir kişiliğe sahiptir. Ayrıca oldukça kararlı bir özelliğe sahip olan bu çocuk, hayvanlara ve ihtiyacı olan insanlara karşı güçlü bir empati duygusuyla doludur. 

Sebastian'ın sadık köpeği Belle ile olan bağı, hikayenin ana merkezinde yer alır. Yanlış anlaşılmalara rağmen onun yanında durur; çünkü insanlar köpeği bir canavarmış gibi görür. Sebastian'ın sarsılmaz sadakati ve Belle'ye derin bağlılığı, dostluk ve doğrunun yanında durmanın önemini gösterir.


Margaux Chatelier (Angelina olarak)


Kasabanın ekmekçisi olan Angelina, Sebastian'ın teyzesidir. Onun için bir bir anne rolünde olmasının yanı sıra arkadaşlıkta yapmaktadır.. Onun için elinden geleni yapar. Kendisi çok yardımsever, güzel, becerikli bir kızdır. Biraz şıp sevdi olduğunu da düşünüyorum. Serinin ilk filminde ve sonraki filmlerde hemen aşık oluveriyor gibi. İzlerseniz anlarsınız zaten.


Çeki Karyo (Cesar) olarak)



Sebastian'ın dedesidir. Karakter olarak biraz karışık. Çünkü serinin başlarında Belle'ye karşı düşman olarak görülüyor. Fakat kendisini kötü biri olarak tanımlayamam. Dış baskılardan dolayı o şekilde davrandığını düşünüyorum başta. Daha sonrasında karakter değişiyor. Daha vicdanlı ve komik bir hal alıyor. Çok aklı başında görmesem de karakteri, gözü hep Sebastian'ın üzerinde ve onun iyiliğini istiyor.


Yer, Müzik ve Kostüm




Filmi ilgiyle izlemeye başlamamın nedeni önceden bahsetmiş olduğum gibi büyüleyici coğrafyasından dolayıydı. Filmdeki mekanlar, izleyiciyi dağların büyüleyici manzaralarıyla, sakin köy yaşamının huzur verici atmosferiyle ve doğanın görkemiyle karşı karşıya getiriyor. Ana karakterlerin maceralarının çoğu, Alpler'in eteklerindeki küçük bir köy olan Saint Martin'de gerçekleşir


Belle ve Sebastian serisi, sadece hikayesiyle değil, aynı zamanda müzikal seçimleriyle de izleyicileri etkilemeyi başarıyor. Filmlerde kullanılan müzikler, duygusal anları vurgulamanın yanı sıra maceranın ritmini de belirliyor. Filmdeki müzikler, seyirciyi o anın duygusal derinliklerine çeken ve hikayeyi daha da dokunaklı hale getiren unsurlardan biri.




Karakterlerin kostümleri, Belle ve Sebastian serisindeki zamanın ve karakterlerin ruhunu yansıtıyor. Özellikle Sebastian'ın karakterinin giyimi, onun masumiyetini ve cesaretini vurgulamak için dikkatlice seçilmiş gibi görünüyor. Aynı şekilde, diğer karakterlerin kostümleri de onların kişiliklerini ve hikayeye olan bağlarını yansıtıyor.


Alıntılar

Filmde hoşuma giden bazı alıntılar...


Yalnız kalmak, aslında yalnız olmamak demektir. Çünkü sevdiğin biri varsa, o her zaman seninle olur.


Hayat, önüne ne çıkarsa çıksın, cesaretinle nasıl başa çıktığınla ilgilidir.


Bazen en güçlü dostluklar, en uzak mesafeleri aşabilir.


Her köpek bir sürü insanı tanır, ama her insan her köpeği tanımaz.


Bazen içinde bulunduğumuz anın değerini ancak onu kaybettikten sonra anlayabiliriz.


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm film önerilerimi ve incelemelerimi görün

Tüm dizi&film hakkındaki yazılarımı görün. 

3 yorum

  1. Seriyi bilmiyordum. Doğa ve hayvan konulu filmler güzel oluyor. Çocuk oyuncu da tatlıymış. Bazen küçükler büyüklerden daha doğal oynuyor. :)

    YanıtlaSil
  2. Filmi biliyordum fakat izleme fırsatı bir türlü bulamadım. Umarım o fırsatı yakalayıp izlerim. :)
    İzleyen gözlerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. bilmiyormuşum izliycem tabisiii :) thecky karyo fransız sineması ve dizilerinden iyi biliyorum :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.