Yakutistan | Gözden Kaçırmadıklarım

Yeni kategori: Gözden Kaçırmadıklarım! Her ay bir kez bu kategoride yapacağım paylaşımlar o ay en çok ilgimi çeken şeyler üzerine olacak. Bu bilimle, herhangi bir yerle, müzikle ya da herhangi bir şeyle ilgili olabilir. Yakutistan ile başlıyorum. Hiç duymuş muydunuz Yakutistan'ı? Ben duymamıştım! Bilirsiniz artık beni, karlı kışlı yerlerde yaşamak istediğimi. Bu yüzden bir arkadaşım Youtube'da beğenerek izlediği bir kanalı önerdi bana. Yakutistan ile ilgili bilgiler içeren bir kanal. Gelin önce Yakutistan'dan sonra da kanaldan bahsedeyim. 



Yakutistan


Yakutistan, Rusya'nın en büyük federal bölgesi olmasının yanı sıra dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip olan özerk ülkedir. Yaklaşık 3.1 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. -50°C gibi düşük sıcaklıklara kışın ve 30°C üzerine çıkan sıcaklıklara yazın sahip olan aşırı iklimiyle tanınır. Aynı zamanda, Yakutya dünyanın en uzun nehirlerinden biri olan Lena Nehri'ne ev sahipliği yapmaktadır.


Muazzam büyüklüğüne rağmen, Yakutya, arazi alanına göre görece küçük bir nüfusa sahiptir. Yakutlar, bölgedeki en büyük yerli grup olup kendi dilleri, gelenekleri ve folklorlarıyla zengin bir kültürel mirasa sahiptirler ayrıca Türk etnik grubudurlar. Yakut kültürü genellikle ata binicilik, folklor ve şamanizmden oluşur.



Dilleri, Yakutça veya Sakha olarak bilinen bir Türk dili olsa da, Yakutlar diğer Türk gruplarından ayıran kendi benzersiz tarihleri, gelenekleri ve kültürleri vardır. Zamanla çevreleri, diğer yerli gruplarla etkileşimleri ve bölgedeki tarihi olaylar sonucunda özgün bir kimlik geliştirmişlerdir.


Yakutya, önemli bir elmas kaynağıdır. Dünyanın en derin elmas madenlerinden biri olan Mir Madeni, Yakutya'da bulunmaktadır. Bu, etkileyici bir mühendislik başarısı olup Rusya'nın elmas endüstrisinin önemli bir parçasıdır.


Yakutya'nın genel özellikleri bunlar. Daha fazlasını bununla ilgili birçok paylaşım yapan Kiun B'den öğrenebilirsiniz! Kanalına gitmek için: @KiunB. Kiun -71 dereceye kadar düşen bu yerde nasıl hayatlarını sürdürdüklerinden bahsediyor. İngilizce olan bu kanalda otomatik olarak Türkçeye çevirebilirsiniz, ne kadar doğru çeviriyor emin değilim ama... 




Umarım siz de benim kadar zevk alırsınız bu videolardan! Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bu şekilde bir hayat ister miydiniz? Çoğunuzun sıcağı sevdiğini biliyorum aslında ama düşüncelerinizi mutlaka yazın!


***


Instagram: @kayipfisilti


***

Kaynaklar: 1. Resim: Wallpaper Flare | 2. Resim Kiun B Youtube kanalından alınmıştır [Youtube Link]

13 yorum

  1. Merhabalar.
    Yakustistan ile ilgili hazırladığınız sayfayı okudum ve videoyu da izledim. Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim. Onların günlük hayatını izledikten sonra, kendimizle mukayese ettiğim de onların günlük yaşamları bizimkilerinden çok zor geldi bana. Bir de onlar hayvancılık yapmak zorunda yoksa, aç kalırlar.

    Yakutistan ile ilgilipaylaştığınız bilgileri kafamın bir yerine yazdım. Belki lazım olur diye. Hani adını hep duymuştuk ama, yüzölçümü, iklimi, nüfusu, dili, dini ve elmas madenleri konusunda fazla bir bilgim yoktu. Paylaşım için teşekkür ederim.

    Zaman zaman -71 derece soğuk ne demek? Bizler asla bu soğuğa dayanamayız. Buyar ölürüz. Onların bedenleri bu iklimle piştiği için, onlar dayanıklı olurlar. Acaba en çok kaç yaşına kadar yaşıyorlardır? Merak ettim şimdi. Neyse diğer bilgileri de ben kendim internet üzerinden araştırayım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Bu yorumu yazıp gönderdikten sonra, internet üzerinde biraz dah bir Yakutistan araştırması yaptım. Aman Allah'ım hiç bize göre bir yerdeğil. Tuvaletleri ve banyoları evin dışında yapılan bir kulübede. Haftada bir kez anca banyo yapabiliyorlar. İçme suyunun tedarik şekli de donmuş su birikintlerinden nehirlerden buzlar keserek eve getiriyorlar ve evlerde eriterek içme suyunu kullanabiliyorlar. Havalar o derece soğuk olduğu için asla şebeke suyu yok. Bir de evlerini odunla ısıtıyorlar. Evlerini de ahşaptan yapıyorlarmış, evleri daha iyi ısıtıyorlarmış ve ahşap da soğuğa dayanaıklı oluyormuş.

    Hava sıcaklığı -70 derecelere düşünce okullar tatil olabiliyor. Bir de dışarı çıkanlar kat kat giyiniyorlar. Bizim yaşayabileceğimiz bir kara parçası değil orası. İnsanların kaç yaşına kadar yaşayabildikleri konusunda bir bilgi edinemedim.
    Sayenizde Yakutistan konusunda epeyce bir bilgi sahibi oldum. Çok teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla birlikte böyle soğuk bir paylaşımdan sonra size sıcak günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bu kadar ilginizi çekmiş olduğuna çok sevindim! Ben soğukları çok severim ama evet, benim için bile baya aşırı bir durum. Araştırdığıma göre erkeklerin ortalama 66 yıl, kadınların ise 80 civarı ömürleri oluyormuş.

      İlginiz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim asıl!

      Sil
    2. Merhabalar.
      Orada yaşayan insanlar gerçekten sabırlı, dayanıklı ve azimli insanlar olsa gerek. Aksi halde, oranın yaşam koşulları karşısında benim diyen insan dayanamaz.

      Yaşam ortalaması ile ilgili verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Şöyle kendi kendime düşünüyorum ve diyorum ki, bırakın Yakutistan'ı, bizler Finlandiya'da bile yaşamasını beceremeyiz. Oralarda yaşayabilmek için oralarda doğup büyümemiz gerekiyor.

      Yakutistan'a neden hiç sığınmacı gitmiyor? Orası her babayiğidin ayakta kalabileceği yer olmadığı için. Aslında bazı suçlulara sürgün cezası uygulamak için çok ideal bir coğrafya. Oraya sürgüne gönderilenler zaten oranın yaşama koşullarına uyum sağlayamayacakları için bir haftada ölürler.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    3. Suçluları oraya gönderme iyi bir fikir olabilir ama ben her zaman işe yaramaz, kötü insanların ülke için çalıştırılmasından yanayım. Yakutya'dan emin değilim ama kesinlikle Finlandiya'da yaşamak isterdim. İnsanlar her şeye alışıyor, sadece bazen zaman alıyor.

      Çok teşekkür ederim tekrardan yorumunuz için :)

      Sil
  3. Paylaşım için teşekkürler. Sanırım ben de duymamıştım. Yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkı çok fazlaymış. Ben en çok baharı seviyorum. :)

    YanıtlaSil
  4. duymadım yaniii ama iyimiş elmas da ilginç :) soğukta yaşamak isterim, izlanda, finlandiya, norveç filan olabilir :)

    YanıtlaSil
  5. Yakutistan'ı biliyorum fakat orası hakkında bu kadar detaylı bir bilgiyi bilmiyordum. Çok çabuk üşüyen biri olduğumdan soğuğu pek sevemiyorum. Orada yaşamak mümkün görünmüyor benim açımdan.:)
    Elbette orada doğup yaşıyor olsaydım coğrafyanın tüm imkanlarına alışmış olurdum.
    Kışı çok çetin geçiyormuş. Yazın 30 derecenin üzerine çıkmasıyla yaz-kış arasındaki sıcaklık farkı, oraya giden birisi için bünyesini alt üst eder sanırım.:)
    Bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum Zeynep Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Alışık olmayanlar için özellikle zor olur muhtemelen. Rica ederim, ben teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
  6. Gerçekten zor bir yaşam. İnsanlar dünyada başka yer kalmamış gibi niçin bu zorluklara katlanır bilmiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki hallerinden memnunlar ya da geleneklerine oldukça düşkünler ki oradan gitmeyi tercih etmiyorlar. Belki de alışık olsaydık o kadar zor gelmezdi. Videolara göre eğlendikleri bile görünüyor. Çünkü şahsen -Yakutya kadar olmasa da, -50 ya da -70 derece gerçekten çok uç geliyor kulağa ve karı kışı seven beni bile korkuttu- genel olarak iklimi soğuk olan bir ülkede (Finlandiya gibi) yaşamak isterdim ben.

      Sil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.