Göz/Carrie - Stephen King | Kitap Önerisi

2023 yılını Stephen King okuyarak başlamıştım ve 2024 yılına da aynısı nasip oldu. Dolores kadar etkilemesem de yine oldukça başarılı bu kitaptan bahsetmek istiyorum size. Stephen King'in okuduğum dördüncü kitabı ve en favori yazarlarım arasına girmiş bulunuyor bu kitapla beraber. İkinci sıraya koyabilirim şimdilik. İlki hala Jean Christophe Grange. King'in diğer kitapları üzerine yazdığım yazıları görmek isterseniz: Stephen King



Kitap 1974 yılında Amerikan yazar Stephen King tarafından yazılmıştır. Korku türünde olup Stephen King'in ilk yayınlanan romanı ve yazarın kendisinin de favori kitabıdır. Kitabın Carrie ve Göz olmak üzere iki ismi vardır. Okuduğum kitap Altın Kitap Yayınevi'ne ait ve 191 sayfa. Kitabı toplamda üç günde bitirdim. Aslında bir günde bitirilebilecek bir kitap, zamanım olsaydı... Kitabın arka kapağı:



Kitap, Carrie White adındaki genç bir kızın telekinetik güçlerini keşfetmesini ve onun gücünü kullanmasını konu alır. Carrie'nin zorbalıkla dolu bir yaşam sürdüğü lise yıllarında geçer. Annesi, dindar ve aşırı katı biri olarak Carrie'yi baskı altında tutar. Carrie ise hem annesinin baskısından hem de okuldaki zorbalıktan muzdariptir. Zamanla, içindeki güçleri fark etmeye başlar ve telekinetik yeteneklerini keşfeder. Bu güçlerini kontrol etmeye çalışırken, yaşadığı zorbalığa karşı bir tür intikam aracı olarak görür.


Roman, izole edilmişlik, toplumdan dışlanma ve gençlik travmaları gibi temaları ele alır. Carrie'nin güçleri, onun duygusal acısını, dışlanmışlığını ve öfkesini sembolize eder. Bu güçler, aslında içsel bir çıkış yolu gibi görünür ve okuyucuların Carrie'nin yaşadığı duygusal acıları ve travmaları anlamasına yardımcı olur.


Acayip sürükleyici, dehşet verici bir hikayeye sahip. Anlatım biçimi oldukça iyi. Hem Carrie'nin gözünden hem de etrafındaki insanların gözünden olayları okuyoruz. Bir yandan Carrie'nin o an hissettiklerini okurken bir yandan gazetedeki haber alıntılarını ve bu olayı yaşamış insanların sorgularına yer veriliyor ve bu da oldukça ilginç kılıyor kitabı. 


Hikaye mükemmel bitiyor. Oldukça etkileyici ve trajik biten kitap travmaların nasıl kontrol edilemez bir şekilde insana etki edebileceğini de görüyoruz. Doğa üstü olaylar yer alsa da aslında oldukça gerçek ve yakın bir konuya değiniyor yani. 


Yayınevi ile ilgili bir eleştiriye değinmek istiyorum. Gerçekten beni sinir eden bir durum oldu kitapta. Neredeyse her sayfada en az iki üç kere alt satıra geçmek için bölünen kelimelerde hece hatası var. Paradan kısmak için mi yapılmış bilmiyorum ama yayınevine karşı oldukça kötü bir bakışım oldu açıkçası. İki hadi üç kez yapılmış bir hata olsa neyse ama her sayfada en az iki üç tane var. Oldukça rahatsız ediciydi.


Kitabı okumalı mısınız? Evet. Kitaba puanım 4/5. Çünkü daha iyi Stephen King kitapları okudum ama bu da kesinlikle okunmaya değer. Korku ve psikolojik gerilim seviyorsanız okumalısınız. 


Alıntılar

Her insanın içinde bir canavar vardır ve bu canavarın beslenmesine izin verirsek, bizi paramparça eder.

Acı, sadece kötülük yapmanıza izin verir.

Korku aslında aşkın tam tersidir. Aşk, her şeyi iyileştirir, korku ise her şeyi yok eder.

Güç, her zaman bir bedel ister. Özgürlük, genellikle yalnızlıkla gelir.

Bir insanın kendine ve başkalarına zarar verebileceği en büyük güç, içinde taşıdığı öfke ve korkudur.


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm kitap incelemelerimi ve önerilerimi görün

Edebiyata dair tüm yazılarım

4 yorum

  1. Bu kitabın tanıtımını instagramda da görmüştüm sanırım, merak etmiştim de unutmuşum sonra. Fırsat olsa okumak istiyorum. Daha önce iki kitap okudum yazardan güzeldi. :)

    YanıtlaSil
  2. Grange, benim de favorim yazarlardan biridir. Ülkemizde yayımlanmış tüm kitaplarını alıp okumuşumdur.
    Stephen King'in bu kitabını bilmiyordum. Alınacaklar listesine ekleyeyim.
    Anlatım ve paylaşım için teşekkür ediyorum size. Okuyan gözlerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Yıllar evvel bir King romanı okumuştum ama adını anımsamıyorum. Grange Siyah Kan ile favorilerim arasına girmişti fakat kitaplarını okumaya devam ettikçe çok tahmin edilebilir gelmeye başladı.

    YanıtlaSil
  4. bunun filmi de iyi, carrie filmin adı :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.