Örümcek Ağı - Agatha Christie | Kitap İncelemesi

Öncelikle şununla başlayayım. Kitap üzerinde nedense tam bir bilgi verilmiyor bununla ilgili ama aslında bu Agatha Christie'nin yazdığı bir kitap değil, sahnede oynanmış olan bir oyunu. Fakat Charles Osborne bunu kitap haline getirmiş. Böyle bir şey nasıl yazılmaz, bilemiyorum. Kitabın önünde kocaman Agatha Christie yazıyor. Bence bu bir nevi kandırmak oluyor. Her neyse, kitap okumaktan zevk aldığım klasik Agatha Christie kitapları gibi. Çok heyecanlandırmadı ama merak ettirdi. 




Agatha Christie'nin oyunu olanÖrümcek Ağı, 1954 yılında Londra'nın Wend End bölgesinde oynandı ve daha sonrasında Charles Osborne tarafından roman haline getirildi. Hikaye, İngiliz bir diplomatın karısı olan Clarissa Hailsham-Brown etrafında dönüyor. Erkeklerin ilgisini çeken, oldukça alımlı genç bir kadın olan Clarissa bir gün ceset buluyor evinde. Heyecanı ve riskleri seven Clarissa bunu polise bildirmek yerine bu skandalı önlemek ve kocasının kariyerini korumak için bu olayı örtbas etmeye karar veriyor. Kitabın arka kapağı:





Kitap 191 sayfa olup iki günde bitirilebilecek şekilde oldukça yalın ve anlaşılır. Hikaye ilerledikçe beklenmedik olaylar oluyor, tabii aslında Agatha Christie kitaplarını okuduysanız bunun aslında olabileceğini düşünürsünüz. Çünkü Christie, neredeyse tüm kitaplarında çok farklı yerlerden zekice bağlayıp okuru şaşırtmayı hep başarıyor. Clarissa'nın entrikalarını ve yalanlarını okurken aslında ona karşı empati duyuyoruz, çünkü her ne kadar yalan söylüyor olsa da aslında iyilik için yapıyor. Christie, bunu güzel hissettirmiş kitapta. 


Gerilim unsurlarının yanı sıra komedi de görüyoruz. Christie'nin kendine özgü zekice diyalogları, gerilim ve mizahı ile çok yönlülüğünü fark edebiliriz. Bunların dışında kitap hakkında söylenecek fazla söz yok. Okurken eğlendim, çerezlik bir kitaptı benim için. Fakat kendisinin neredeyse tüm kitaplarını okuduğum için daha iyileri vardı diyebilirim. Mesela On Küçük Zenci, Doğu Ekspresinde Cinayet gibi. Agatha Christie okumayı ya da dedektif kitaplarını seviyorsanız eğlenerek okuyacağınız bir kitap olacaktır. 


Alıntılar

"Ah bu gençler!" diye haykırdı Hugo onu küçümseyerek."İçmelerinin tek nedeni kafa bulmak. Sürekli cin içmek onlarda damak lezzeti filan bırakmıyor. Şaraptan anlamayan yalnızca kadınlar değil. Günümüzde kırkın altındaki erkeklerden hiçbiri de anlamıyor." 

Syf: 10


Bence insan bir şeylere makyaj yapıp, abarttığında bu onu heyecanlandırıyor, kendini kaptırıp daha da inandırıcı olmasını sağlıyor.

Syf: 14


Ciddi mi? Ciddi olmanın neresi iyi ki?... Dünyada olup biten her şey zaten yeterince ciddi ve sıkıcı. Ben eğlenmeyi, hayattan zevk almayı seviyorum ve çevremdeki herkesin de eğlenmesini, yaşamın zevkini çıkarmasını istiyorum.

Syf: 16


Ama insanlar bir tuhaf işte. Neyi neden yaptıklarını hiçbir zaman anlayamazsınız.

Syf: 100


Siz insanlara çok güveniyorsunuz... Benim yaşıma geldiğinizde insanların göründüklerinden çok daha farklı olabildiklerini anlayacaksınız.

Syf: 104


Toplumun her sınıfından zaman zaman böyle birileri çıkar. Etkileyici, cazip ama ahlak anlayışı eksik.

Syf: 185


Ah, bir kez kandırmak denendiyse ne karmaşık olur örülen ağlar.

Syf: 191


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm kitap incelemeleri ve önerilerimi görün

Edebiyata dair tüm yazılarımı görün

4 yorum

  1. Yazarın farklı gösterilmesi kötü olmuş bence de, yanıltıcı. Konu ilginç ama ben polisiyede yoğun gerilim ve kovalamaca seviyorum. O yüzden başka yazarlar önceliğim oluyor. :) Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  2. nette agatha kitapları üzerine listeler var ben de ordan çalıştım, çeşitli gruplarda romanları var. evet sonradan kitaplaştırılanlar da var :)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı bilmiyordum. Size de katılıyorum. Kapağa yazarın adı yazılmalıydı. Agatha Christie'nin oyunundan diye de belirtilmeliydi.
    Oyununu izlemeyi çok isterdim ama. :)
    Christie'nin Sonunda Ölüm Geldi kitabını okumadıysanız tavsiye ediyorum. Konusu M.Ö. Eski Mısır'da geçiyor. Tarih ile kurgunun zekice yazılmış bu kitabı severek okumuştum. :)
    Okuyan gözlerinize sağlık olsun Zeynep Hanım. Teşekkür ediyorum paylaşım için.

    YanıtlaSil
  4. Seviyorum bu yazarı. Kütüphanede bulduğum bütün kitaplarını okumuştum. Bu yoktu ama (Adadenizi)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.