Theseus'un Doğumu ve Atina Yolundaki Maceraları | Atina ve Girit Efsaneleri

Atina ve Girit Efsanelerine kaldığımız yerden devam ediyoruz... Oldukça uzun sürecek bu seri. Önceki bölümleri ve tüm mitolojik yazılarımı görmek için: Mitoloji




Thesus'un Doğumu ve Atina Yolundaki Mecaraları...


Atina kralı Aigeus, tahta çıktıktan sonra iki kez evlendi. İlk eşi olarak Hoples'in kızı Meta'yı ve ikinci eşi olarak Rhexenor'un kızı Chalkiope'yi aldı. Ancak her iki evlilikten de çocuk sahibi olamadı ve kendisini destekleyecek ve onun yerine geçecek bir varisi olmadığından giderek sinirlenmeye başladı. Son çareyi Defni kahininde buldu. Defni kahininden oldukça ilginç bir cevap aldı: "Atina'nın zirvelerine varana kadar şarap tulumunun ağzını çözme".


Bu sembolik bir cevaptı tabii. Yani Atina'ya gidene kadar hiçbir kadına dokunma niteliğinde bir uyarıydı, böylelikle bir oğlu olabilirdi. Aigeus bu cevap karşısında şaşırmıştı. Dönüş yolunda Pelops'un oğlu, Troizen kralı Pittheus'un yanına uğradı ve ona bu kehanet üzerine danıştı. Pittheus bunun ne demek olduğunu bilse de kendine sakladı çünkü kızı Aithra'nın Atina kralının oğlunu taşımasını istiyordu... Sonuçta Atina kralının tek oğlu kesinlikle parlak bir geleceğe sahip olacaktı). Bu nedenle varışının akşamında konuğuna şarap içirip bir ziyafet verdi ve ardından Aithra'yı tanıttı. Aithra ile o gece bir bebekleri oldu. Aigeus ertesi sabah uyandığında yaptığını fark edince, Aithra'ya eğer bir oğlan çocuğu doğurursa onu büyütmesini, ancak kökenini gizli tutmasını söyledi. Ardından yakındaki büyük bir kayanın altına bir kılıç ve bazı sandalet yerleştirdi ve Aithra'ya oğullarını büyüttüğünde onu kayanın yanına götürmesini söyledi. Eğer kayayı kenara itebilirse, bu saklı eşyaları alıp kim olduğunun kanıtı olarak Atina'ya götürmesini söyledi.


Not: Yukarıdaki anlatı genel görüştür fakat Theseus'un aslında Poseidon'un oğlu olduğuna dair söylentiler de vardır. Theseus'un doğumuyla ilgili çelişen gelenekleri uzlaştırmak için, bazı mitograflar Aithra'nın aynı gece Aigeus ve Poseidon ile yattığını öne sürmektedirler.


Theseus'un annesi Aithra


Aithra bu olayların sonrasında Theseus'u dünyaya getirdi. Onun çocukluğuna dair Troizen'de tek bir olay bilinmektedir. Bir gün Herakles, Pittheus'la akşam yemeği yemeden önce aslan postunu yerde bıraktı. O zamanlar yedi yaşında olan Theseus ve arkadaşları postu görünce korku, onu canlı bir aslan zannettiler ve Theseus dışında hepsi korku içinde kaçtı. Theseus ise bir balta kaparak ona saldırdı.


Aigeus'un istediği yaşa geldiğinde Theseus babasının eşyalarını kayayı kolayca iterek aldı. Troizen, Argolid'in doğu kıyısında yer aldığından, Saronik Körfezi'nin karşısında Atina'ya bakıyordu; bu nedenle ya doğrudan deniz yoluyla seyahat edebilirdi ya da Korint Körfezi'nin kuzeyine doğru kıyı yolunu takip edebilirdi. Fakat bütün uyarılara rağmen daha fazla macera fırsatı olduğu için uzun yolu seçti. Beklentileri ise fazlasıyla karşılandı çünkü kötü adamların ardı arkası kesilmedi, bir sürü kahramanca başarı gerçekleştirerek yoluna devam etti.


Theseus



Argolid'in doğu kıyısında daha ileride Epidaurus'a ulaştığında, Theseus, Periphetes veya diğer adıyla Korynetes (Sopa Adam) tarafından karşılandı. Korynetes, ayakları zayıf olduğu için bir bronz veya demir sopayla dolaşan ve geçen yabancıları sopayla döverek öldüren biriydi. Genellikle topal olması nedeniyle açıkça Hephaistos'un oğlu olarak tanımlanır. Bu vahşi saldırıya uğradığında, Theseus sopayı onun elinden kaptı ve onu öldürdü.




Theseus'un Atina yolundaki maceralarının devamı gelecek...


---

*Bir önceki gönderimde Defni kahininden bahsetmiştim. Sayfanın en altında yer alıyor: LINK

Instagram: @kayipfisilti

Tüm mitolojik yazılarımı görün

Edebiyata dair tüm yazılarımı görün

2 yorum

  1. oo theseus çok fena yakışıklı :)

    YanıtlaSil
  2. Theseus'un Atina yolundaki maceralarını bekleyeceğim Zeynep Hanım. Keyifle okuyorum sizin yazılarınızı.
    Emeğinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.