Keloğlan Mağarası

Denizli, Kumkısık, Denizli, Türkiye

Uzun zamandır yeni yerler keşfetmiyordum. Bir süredir hasta olduğumdan dolayı evden çıkamadığım için sıkılıp dün gitmediğim yerlere gitmeye karar verdim. Keloğlan Mağarası'nı, önceden gidip burada paylaşmış olduğum Acıpayam Kanyonu'nu ve Salda Gölü'nü ziyaret ettim. Bu gönderimde çok hoşuma giden küçük ama oldukça gösterişli Keloğlan Mağarası'ndan bahsedeceğim sadece. 



(Not: Girişte fotoğraf çekilmesi yasaktır uyarı levhasına karşın girişte bulunan rehber resim çekebileceğimizi söyledi.) Keloğlan Mağarası, Denizli'nin Acıpayam ilçesinin biraz dışında yer alıyor. Denizli'nin merkezinden bir buçuk saat uzaklıkta. Mağara için büyükçe bir dağı tırmanmamız gerekiyor arabayla. Mağaranın oldukça hoş plato manzarası da bulunuyor. Orada minik minik kocaman alana sahip evler bulunuyor. Rehberimizin dediğine göre bir tanesi 5 milyona satılıyormuş. Biraz daha uygun olsa alırdık tabii, en azından 3 olsa, dermişim. Şaka bir yana, buraya yakın olan bir köyde yaşasam neden olmasındı? Huzur verici bir görüntüsü var.



Himmet adında bir genç çoban vardı bu bölgede yaşayan. Kel ve sakalsızdı. Çobanlarını otlatırken yağmura yakalandı ve sığınacak bir yere ihtiyaç duyarak bu mağarayı keşfederek içine girdi. Mağaranın içindeki yolu merak ederek takip etmeye başladı. Fakat bir sorunla karşılaştı. Mağaranın derinlerine giren kel çoban çıkışı bulamadı. Çobanın koyunları başıboş kaldığı için köye geri döndü. Himmet'in ailesi koyunları başıboş görünce oldukça endişelendi ve Himmet'i aramaya koyuldular. Tüm köy Himmeeeet Himmeeet diye bağıra bağıra aradılar fakat bulamadılar.


Bir hafta sonra başka bir çoban Himmet'in sesini duydu fakat mağaraya girme cesaretini bulamayarak ailesini bilgilendirmekle yetindi. Ailesi ise bir tanecik oğullarını bulmak için mağaraya girdi ve oğullarını buldular. Fakat onu bulduklarında ağızları açık kaldı çünkü artık Himmet'in saçı ve sakalı vardı...




Bu yerliler arasında anlatılan bir efsaneydi ve gerçekten de oraya girenin saçlarının hızlı uzadığına inanılmaktadır. Efsane oldukça ilgimi çekti. 1960 yılında keşfedilen bu mağara da oldukça ilgi çekiciydi. Giriş ücreti alınmakta 30TL. Sabah 9 akşam 5 arasında ziyarete açık. Çok büyük olmayan ama kesinlikle görülmeye değer, sarkıtlarla dolu ve çok güzel ışıklandırma yapılmış. Mağaranın girişinde küçük bir kalıntı sergisine yer veriliyor. Oldukça hoşuma gitti.


---

Instagram: @kayipfisilti

Tüm gezi yazılarımı görün

Denizli'de gezdiğim tüm yerleri görün

Tüm mağara gezilerimi görün

4 yorum

  1. burayı hiç duymadımdı saaaol :)

    YanıtlaSil
  2. Böyle hikayesi, hatta efsaneleşmiş bir hikayesi, olan yerler ilgimi çekiyor. Fotoğrafların hepsi güzel ama özellikle de baştan ikinci fotoğraf çok etkileyici duruyor. :)

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle geçmiş olsun.
    Işıklar sayesinde mağara çok fantastik görünüyor. Güzel bir yermiş, efsane de ilginç. :) Dışarının manzarası da çok güzel.

    YanıtlaSil
  4. Efsane olsa da hikayesini sevdim. Mağarayı bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş oldum Zeynep Hanım. Mağaranın fotoğrafları çok güzel...Tepeden görülen manzara ise nefes kesici.
    Emeğinize sağlık olsun. Teşekkür ediyorum bu değerli paylaşım için.

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.