Theseus

Theseus'un devamı. Tüm bölümleri şuradan görebilirsiniz: Tüm Mitler




Thesus Atinalılar tahtının varisi olarak kabul edilir ve Minator'u Ariadne'nin yardımıyla öldürür...


  • Thesus vardığı zaman orada da kendini bekleyen tehlikeler vardı. Medeia, Jason'dan ayrıldıktan sonra Aigeus'la evlenmiş ve  Medos'u doğurmuştu. Kendi konumunu ve oğlunun geleceğini korumak için de Thesus'un ölümünü planlamıştı. Theseus daha kim olduğunu kanıtlayamadan önce, Media Aigeus'u yeni gelen yabancının tahtı ele geçirmek için komplo kurduğuna ikna etti. Böylelikle kral Theseus'u Maraton boğasıyla yüzleşmesine karar verdi. Theseus bunun için Attika'ya gitti ve boğaya hiç zarar vermeden boyun eğmesini salladı. Bunun üzerine Medeia başka bir plan yaptı. Aigeus'un kendi elleriyle Theseus'a zehirli içecek vermesini sağladı fakat bu planı Aigeus'un son anda Theseus'a bıraktığı kılıcı fark etti. Böylelikle Theseus'un onun oğlu olduğu ve tahtın asıl varisi olduğu ortaya çıktı. Buna karşılık Medeia ve annesine bu planlarda yardımcı olan oğlunu sürdü.

  • Theseus'un  boğayı alt etmek için Attika'ya gidişinde de maceralar yaşanmıştır. Büyük bir fırtınaya yakalanan Theseus'a, adı Hekale olan yaşlı bir kadın tarafından, Atina ile Maraton arasında bir yerde barınma ve misafirperverlik sağlandı. Theseus ertesi sabah yola çıkarken, Hekale boğa ile karşılaşmasından sağ salim dönmesi halinde Zeus'a bir kurban sunacağına söz verdi. Ancak dönüşünde, Hekale'nin vefat etmiş olduğunu öğrendi ve onun nezaketini Zeus Hekaleios'un yıllık yerel festivalinde onurlandırılması için emir vererek kabul etti.

  • Minotaur için Girit'e gönderilen üçüncü grup gençlerin ve kızların içinde Theseus'da vardı. Bunu kendi istemişti çünkü canavarı öldürebileceğini böylelikle de Atina'nın bu cezadan kurtulmasını umdu. Girit'e varışından sonra Theseus, Minos'un kızlarından biri olan ve kendisine aşık olan Ariadne'den paha biçilmez yardım aldı ve labirentin (önceki bölümlerde bahsetmiş olduğum gibi Minator'u hapsettikleri yer bir labirent) yapımcısına danıştı. Daidalos, Theseus'un labirente girdiği kapıya ip bağlayıp, labirentin içinde ilerlerken ipliği iz olarak kullanmasını önerdi. Ariadne de bunu Theseus'a kendini Atinalıların yanına kendisine gelin olarak alması sözüne karşılık olarak söyledi. 




  • Ve tabii ki Theseus Minotaur'u da öldürdü. Labirentin kalbinde Minotaur ile karşılaşan Theseus bir kılıçla onunla yüzleşti ve öldürdü. İpliği takip ederek labirentten kaçtıktan sonra, Ariadne ve Atina'nın gençleriyle birlikte limana doğru acele etti ve Cretan gemilerinin alt kısımlarına delikler açarak gece yelken açmadan önce herhangi bir takip tehlikesini önlemeye çalıştı. 

  • Kuzeyde Naxos adasına gitti ve burada Ariadne'yi terk etmek zorunda kaldı. Çünkü Dionysos (şarap tanrısı), Ariadne'ye aşıktır ve onu kendine eş olarak istiyordur. Bu nedenle Dionysos, Athena'yı Theseus gece uyurken yollamıştır ve Ariadne olmadan yoluna devam etmesini emretmiştir.  Fakat sonrasında The Odyssey'de Ariadne'nin bu durumdan oldukça hoşnut olduğunu görüyoruz çünkü Dionysos ona çok iyi bir eş olmuştur.


Ariadne


  • Naxos'dan sonra Delos'a uğrayan bu grup ilk kez turna dansını yaptılar. Bu dans labirentin dolanışlarını taklit eden yılan dansıydı. Buradan sonra Theseus ve arkadaşları nihayet Attika'yı görebilecekleri bir noktaya ulaştılar.

  • Theseus, Ariadne'nin kaybıyla üzülüyor olmasından dolayı, Theseus gemide beyaz yelkenler açmayı unuttu ve babasına güvende olduğunu gösteremedi; ve Aigeus, Attika'nın güney ucundaki Akropolis'teki gözlem yerinden siyah yelkenleri gördüğünde, ölümüne doğru kendini attı. Ege Denizi'nin isminin de bu olaydan geldiği düşünülür. Tabii Ege değil, Ege Denizi İngilizcede "Aegean Sea"dir. Aigeus ile benzerliğini fark edebilirsiniz. 

  • Theseus karaya vardığında babasının başına geleni görünce zafer hissi iyice kaybolmuş, yas tutmuştur, tabii ki yeni kral olarak.


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm mitleri görün

Edebiyata dair tüm yazılarımı görün.


Kaynaklar: İkinci resim: Knossos Guides | Üçüncü resim: Old World Gods

1 yorum

  1. ariadne ne kadar güzelse theseus da o gadan yakışıklı imiş :)

    YanıtlaSil

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.