Theseus'un Atina Yolundaki Maceraları (Devamı)

Thesus'un doğuşunu ve Atina yolundaki maceralarını anlatmıştım önceki gönderilerimde (okumak için tıklayınız). 



***


Theseus Korint Boğazı'na ulaştığında, Poseidon'un vahşi oğlu Sinis tarafından karşılaşıldı. Sinis, yolcuların ölümüne sebep olan çam ağaçlarını kullanırdı. İki çam ağacını yere eğip kurbanını onlara bağlardı ve ardından ağaçları geri serbest bırakarak kurbanının ağaçlar yukarı doğru yayıldığında ikiye bölünmesine neden olurdu. Theseus kendi yöntemini ona karşı kullandı, onun daha önce başkalarını öldürdüğü gibi öldürülmesine neden oldu. Kızı Perigune kendini yabani kuşkonmaz yatağına gizledi, ancak Theseus onu buldu ve baştan çıkardı, Melanippos adında bir oğul sahibi oldu (Atina'da bir tapınağı olan küçük bir Attik kahraman).


Theseus, Korint Boğazı boyunca ilerlerken yine gezginlere uzun süredir tehdit oluşturan başka bir varlıkla karşılaşır. Vahşi bir yaban domuzu olan Krommyon. Adı onu büyüten yaşlı kadının adından gelmiştir. Vazo resimlerinde, Theseus genellikle Kromyo olarak sadece bir kez adı geçen yaşlı kadının kollarıyla onu ileriye itmeye çalışırken canavarla karşı karşıya olduğu şekilde gösterilir.



Megara'da, Atina'nın batısında bulunan komşu bir bölge olan Skeironian Uçurum'unda, Theseus Skerion adında bir kötü adamla karşılaştı. Skerion, yolcuları ayaklarını yıkamaya zorlar ve bunu yaparken onları tepelerden aşağıya tekmeleyerek aşağıdaki denizde dev bir kaplumbağanın avı olmalarını sağlardı. Theseus itaat edermiş gibi eğildi, ancak onu ayaklarından yakaladı ve denize fırlattı ve Skerion'un dev bir kaplumbağa tarafından yenilmesini sağladı.


Theseus Atina'dan geçerken, Eleusis kralı olan ve Poseidon'un oğlu olan Kerkyon tarafından karşılaşıldı. Kerkyon, geçen yabancıları kendisiyle güreşmeye zorlar ve onları arenada öldürürdü. Ancak genç kahraman da onu havaya kaldırarak ve yere çarpıp öldürerek intikam aldı.



Atina'ya pek uzak olmayan Erineos'ta, Theseus, 'Procrustes yatağı' ile ünlenen kötü adamla karşılaştı. Yolda bulunan evinde özel iki yatak bulunan ve gezginleri, yolcuları misafirperverliğiyle etkileyerek yok etmeye davet eden biriydi. Eğer misafirleri kısa boyluysa, onları uzun yatağa yatırıp bacaklarını ona uyduruncaya kadar çekiçle ezer, yayardı; ya da eğer uzun boyluysa, onları kısa yatağa yatırır ve vücutlarının artan kısımlarını keserdi.Theseus yine ne yapıp edip adamın kendi yöntemiyle öldürmeyi başardı.


***

IG: @kayipfisilti

Tüm Yunan mitlerini ve diğer mitleri görün

1 yorum

Son Instagram Gönderilerim
@kayipfisilti

Instagram

Kayıp Fısıltı. Theme by STS.