Bu Ay Okuduğum Diğer Kitaplar

Bu ayın sonuna kadar başka bir kitap okuyabilir miyim emin değilim. Ama şu ana kadar okuduklarım hakkında kısa incelemeler yapacağım. Normalde biliyorsunuz tek tek yapıyorum incelemeleri ama zamanım olmadı bu sefer. Zaten okuduklarım da hep klasikler. Bu arada MK Yayıncılıktan da bahsetmek istiyorum. Bu ay genel olarak kitaplarını okuduğum yayınevi.


Geçen sene D&R'da MK Yayınlığa ait kitaplar görmüştüm. Diğer yabancı kitaplara göre çok daha ucuzdu. Şaşırmıştım çünkü Türk yayınevi olduğunu düşünememiştim açıkçası. D&R'da tekrar bu kadar ucuza yabancı kitaplar görünce araştırdım (bu arada seviyeli de değil kitaplar, seviyeli olanları da var).  Fiyatlar normal romanlar için 50 - 100 TL civarında değişiyor. Anlatımı ve kitapların tasarımları da oldukça hoş. Rahatça okunabilir. İngilizce kitap okumak istiyorsanız tavsiye ederim. Kitapları D&R'dan uygun fiyata alabilirsiniz.


Bu gönderimde şu kitaplardan bahsedeceğim;

-Bir Noel Şarkısı (A Christmas Carol) - Charles Dickens

-Dünyalar Savaşı (The War of the Worlds) -  H. G. Wells

-Dracula - Bram Stoker

-Wigan İskelesi Yolu (The Road Wigan Pier) - George Orwell 




Bir Noel Şarkısı - Charles Dickens


Charles Dickens'ın 19 Aralık 1843 yılında yayımlanan kitabı 94 sayfadan oluşuyor. Bu klasik eser, bencil ve acımasız bir işadamı olan Ebenezer Scrooge'un hikayesini anlatıyor. Scrooge, Noel'in neşesini ve cömertliğini reddederken, bir gece üç hayalet tarafından ziyaret ediliyor: Noel Geçmişi, Noel Şimdiki ve Noel Geleceği. Bu hayaletlerin rehberliğinde, Scrooge hayatının seçimlerini gözden geçiriyor ve kalbini açarak insani duyguları yeniden keşfediyor. Bu hikaye, sevgi, iyilik ve değişim üzerine hoş mesajlar barındırıyor.

Alıntılar

Ne zaman ve neye gereksinim duyarsa  yanındayım. Bir çocuğun gülümsemesi için ya da bir kalbin ısıtılması için ya da bir yerdeki yalnız bir adamın toplumda daha mutlu olması için... Bunlar, benim hizmet ettiğim...

İnsanlar delirmeden önce akıllıydılar, aşk doluydular, cömerttiler ve mutluydular.

Aptallarla dolu bir dünyada yaşarken sinirlenmemem olanaksız.

Dünyadaki tüm yaşlı ve iyi kentlerin görüp göreceği, en iyi dost, en iyi patron ve en iyi adamlardan biri oldu. Ondaki bu değişimi görenlerden bazıları güldüler ona. Ama o, bu dünyada şimdiye kadar olmuş olan bütün iyi şeylerin, başlangıçta hep şüpheyle karşılanıp, alay konusu olduğunu bilecek kadar bilge bir adam olduğu için gülmelerine izin verdi.

Ben hayatım boyunca kendi yarattığım zincirleri taşıyorum,” diye cevap verdi Hayalet. “Ben onları, kendi ellerimle halka halka, karış karış yaptım, özgür irademle yarattım onları! Ve, kendi özgür irademle kuşandım bu zinciri! Sana tanıdık gelmiyor mu bu halkalar?"


Dünyalar Savaşı - H. G. Wells


1898 yılında yayımlanan H. G. Wells'in bu eseri bilim kurgu edebiyatının öncülerinden biri olarak kabul edilir ve insanlık tarihini bir dönüm noktasına ulaştırır. 209 sayfadan oluşuyor. Yabancı bir uygarlığın dünyaya saldırısını anlatan bu klasik eser, sadece heyecan verici bir macera değil, aynı zamanda insanlığın kırılganlığı ve dayanışma gücü üzerine derin düşünceler sunar. Wells'in gözlemci yaklaşımı ve sürükleyici anlatımı, okuyucuyu kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalma mücadelesine sürüklerken, bilim kurgu türünün temel taşlarından biri olarak kalıcı bir etki bırakır.

Alıntılar


19. yüzyılın son yıllarında hiç kimse, bu dünyanın insanınkinden daha büyük zekalara sahip ve yine kendi gibi ölümlü varlıklarca dikkatle ve yakından izlendiğine inanmazdı; insanlar çeşitli işleriyle meşgulken, belki de su damlasında sürünen ve çoğalan geçici yaratıkları bir mikroskopla inceleyen bir adam kadar dikkatle incelendi ve araştırıldı.

Zihnimi boşaltmak için yollarda yürüyordum,” dedi. “Sonra birden -yangın, deprem, ölüm!

Adam gibi davran!... Felaket altında çökerse dinin ne işe yarar? Depremler ve sellerin, savaşların ve volkanların önceki insanlara ne yaptığını düşün! Tanrı'nın bizi muaf tuttuğunu mu sandın? O bir sigorta acentesi değil.




Dracula - Bram Stoker


Bram Stoker tarafından yazılıp 1897 yılında yayımlanan gotik korku romanı ve bu türün en iyilerinden olarak kabul edilir. 454 sayfadan oluşuyor. Roman, klasik vampir mitolojisini ustalıkla şekillendirirken, 19. yüzyılın sonlarına damgasını vuran Viktorya dönemi İngiltere'sinde geçen bir korku ve gerilim hikayesi sunar. Stoker, Doğu Avrupa'nın karanlık ve mistik atmosferini ustaca resmederken, karakterlerin içsel çatışmalarını ve korkularını derinlemesine inceler. Dracula'nın, modern vampir anlatılarının temelini oluşturan, hem psikolojik olarak derin hem de gerilim dolu bir başyapıt olduğu kabul edilir. 

Alıntılar

Evime hoş geldiniz! Özgür iradenizle ve isteğinizle girin!

Kan hayattır!

Onları dinleyin, gece çocuklarını. Ne güzel müzik yapıyorlar!

Tahmin ettiklerimiz nadiren olur, hiç ummadıklarımız ise çoğunlukla.

Bilinmeyen her şey görkemlidir.

Sanırım, zaman zaman ağlamak bize çok iyi geliyor.

Yağmur gibi havayı temizliyor.

Wigan İskelesi Yolu - George Orwell


"Wigan İskelesi Yolu" George Orwell'in 1937'de yayımladığı ve İngiltere'nin işçi sınıfının yaşamını ve koşullarını incelediği bir kitaptır. Kitap, İngiltere'nin sanayileşme sürecindeki değişimleri, işçi sınıfının yaşadığı yoksulluğu, konut koşullarını, çalışma şartlarını ve sosyal adaletsizlikleri detaylı bir şekilde ele alır.

Eser, yazarın toplumsal eleştiri ve gözlem yeteneğini zirveye taşıdığı bir başyapıt olarak kabul edilir. Roman, sadece olayları aktarmakla kalmayıp aynı zamanda sınıf farklılıkları, güç mücadelesi ve bireysel özgürlük üzerine derinlemesine bir analiz sunar. Orwell, karakterlerin iç dünyalarını ustalıkla işlerken okuyucuyu sürükleyici bir yolculuğa çıkarır. İşte bu roman, sadece 20. yüzyılın İngiltere'sini değil, aynı zamanda insan doğasının evrensel yönlerini de inceler. Okuyucuları, zekice dokunmuş detaylar ve etkileyici bir anlatımla bırakmadan düşündüren bir yapıt.

Alıntılar

Yoksullar, en iyi saatlerini ve en iyi düşüncelerini patronlarının zenginleşmesine adıyorlar.

Bir adamın açlıktan ölmek üzere olduğu bir toplumda, özgürlük sadece yemek yiyebileceğiniz bir şey haline gelir.

Yoksulların sırtlarına yüklenen en büyük ağırlık, kendi acılarını anlatırken kelimelere dökemedikleri utanç ve öfkenin ağırlığıdır.

özde adalet mekanizmasının tamamına karşı tarifsiz bir tiksinme duymaya başlamıştım.


Peki siz bu kitapları okudunuz mu? Favoriniz hangisiydi ya da hangilerini okunacaklar listenize eklediniz? Yorumlarınızı bekliyorum... 


***
Instagram: @kayipfisilti

5 Yorum

  1. Dracula'yı sevmiştim ben de. Uzun olmasına rağmen hemen bitti. :)
    H.G. Wells'ten bir kitap okudum şu ana kadar, güzeldi.
    MK yayıncılığı bilmiyordum, sanırım dikkat etmedim D&R'a gidince. Kitaplar genelde pahalı olunca bakmayı bırakıyordum.

    YanıtlaSil
  2. Yayınevi önerisi özellikle ilgimi çekti, teşekkürler bilgilendirme için. :) Kitaplardan sadece Dracula'yı okumuştum. Orwell'ın Wigen İskelesi Yolu isimli kitabını bilmiyordum. Diğerleri ise okumak istediklerimden.

    YanıtlaSil
  3. Alıntılar harika! Tüm kitapları biliyorum ama içlerinden bir tek Dracula'yı okudum. Biraz hayal kırıklığına uğradığımı hatırlıyorum. Ben çok daha heyecanlı, büyük bir kurgu beklemiştim ama kitap umduğumu vermemişti. Tabi üstünden yıllar geçti, detayları tam hatırlamıyorum. Belki de tekrar göz atmalıyım.

    YanıtlaSil
  4. christmas carolun filmi deee dizisi de çok güzel :) war of the worlds unda filmi de dizisi de öyle :) wiganı okumamışım bakayım onaa :)

    YanıtlaSil
  5. Wigan İskelesi Yolu'nu okudum bir tek. Farklı bir yayın evinden okumuştum. Sayısal verilerin aktarıldığı sayfalar sıkıcıydı . Roman okuyacağım diye düşünüyordum ama değildi. Kendi fikir ve görüşlerini aktardığı ikinci bölümü daha dikkat çekici bulmuştum kitapta.

    Diğerlerini ise okuma fırsatı bulamadım ama hepsini izledim. Noel şarkısı bbc mini dizi olarak izledim, keyifli ve güzel bir diziydi. Dünyalar savaşı'nı film olarak izledim ama beğenmedim. Şüphesiz kitap daha iyidir. Dracula ise kaç versiyon izledim , bilmiyorum . Kimi filmlerde başroldü, kiminde ise hikayenin parçalarından biri. Sinema sektörü baya seviyordu kendisini ama uzun süredir dracula filmi çekilmedi galiba :)

    YanıtlaSil